Сале пуне малих балетана

Александра Маџар
Сале пуне малих балетана

Бањалука - Много је чињеница које потврђују да балет, као грана умјетности у Републици Српској, нема перспективу, иако је све већа заинтересованост дјеце у Бањалуци да се баве овом врстом плеса.

Прилику да се школују, већином дјевојчице које су се заљубиле у балет и класичну музику, имају и бањалучким плесним клубовима, али и "Првој балетској школи".

Са овим малишанима се ради, професионално, предано, што је потврдила и оснивач Балетског студија "Алегро" Рене Старчевић.

- Заиста је велика заинтересованост за балет. У нашем студију 60 дјевојчица, узраста од четири до 12 година, подијељено је разреде и раде по плану и програму новосадске балетске школе - објаснила је Старчевићева.

 Дјеца редовно долазе и ја увијек истичем да се за балет одлучи посебан карактер и менталитет дјевојчица.

- Балет се прожима и кроз све остале плесове, али ми немамо даљу могућност за школовање балерина, а и кад би је одшколовали, она нема гдје наступити - истиче Старчевићева.

Комплетан балетски ансамбл и све то што чини једну балетску представу, како каже, много је скупо.

- Пратим и загребачки и београдски балет и знам да се и они сусрећу са многим проблемима. То су градови у којима постоји балетска традиција, а опет је велика борба. Балет је увијек на рубу опстанка код нас - казала је она.

Озбиљно о балету у Бањалуци се, како каже, не може причати, али без обзира на то наглашава да не треба дићи руке и одустати.

-  Оно што ја могу да кажем јесте да имамо много талентоване дјеце и постоји селекција која би задовољила критеријуме балетске школе. И баш због те дјеце не треба одустати, јер је предиван осјећај гледати све њих, како израстају у фине дјевојке - сматра Старчевићева.

Велико интересовање за балет влада и у "Првој балетској школи" у Бањалуци.

- Од великог је значаја за град и за Републику Српску уопште,  јер у Бањалуци, поред Музичке школе "Владо Милошевић постоји и "Прва балетска школа" - рекла је директор школе Александра Срдић.

Подсјетила је да је "Прва балетска школа" и прва основна школа у систему образовања у Српске.

- Поред основног предмета (класичан балет) на првој и другој години још два предмета: примијењена гимнастика и културна географија балета, зато и носи назив школа. Дјевојчице долазе свакодневно на наставу, супротно од смјене коју похађају у њиховим матичним школама. Интересовање је велико, али само упорна и јако дисциплинована дјеца остају да похађају наставу - прича Срдићева и додаје да су прошле године први разред завршила два одјељења.

Своје знање и искуство на ученике преноси професор из Новог Сада, примабалерина и редовни професор на Академији уметности у Новом Саду Дијана Козарски, а поред ње и два наставника, приправнице класичног балета.

- Дјеца из наше школе су већ наступала и то у Народном позоришту Републике Српске, у парку "Петар Кочић" и на Сајму породице, омладине и спорта.  Мислим да је то за прву годину и више него довољно. Водили смо их и у Сарајево да гледају праву балетску представу и мислим да је ово само почетак једне лијепе балетске приче - сматра Срдићева.

Berioska Camacaro Ballet

У Дому омладине часове одржава и балерина Бериошка Камакаро.

- За сада имамо три групе baby balet (од 4 до 7 година) pre-ballet (од 7 до 9 година) и Beginners (од 9 до 12 година).

Школа намјерава да прошири своје групе све до напредне - испричала је Бериошка која студира "Royal Academy of Dance " у Лондону, тако да чланови "Berioska Camacaro" могу да се школују широм свијета на " Royal Academy of Dance ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана