Sajam knjiga od 23. oktobra u Beogradu

Srna
Sajam knjiga od 23. oktobra u Beogradu

Beograd - U Beogradu će pod sloganom "Knjige u ruke" od 23. do 30. oktobra biti održan 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, uz učešće više od 450 izlagača, a počasni gost biće Iran, saopštili su organizatori.

Osim Irana, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Republike Srpske, BiH, Angole, Bjelorusije, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja.

Na Sajmu će učestvovati najmanje deset izdavača iz Irana koji će predstaviti djela iz oblasti iranistike, religije, gnosticizma, kao i savremenu iransku književnost, knjige za djecu i omladinu i oblast kinematografije.

Ambasador Irana u Beogradu Madžid Fahim Pur rekao je novinarima da će tokom Sajma knjiga u Beogradu boraviti ministar kulture Irana i da će tom prilikom imati niz susreta sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima institucija kulture te da će sa srpskim ministrom kulture potpisati trogodišnji program saradnje od 2016. do 2019. godine.

Ataše za kulturu u Ambasadi Irana Mohsen Solejmani istakao je da je u planu osnivanje udruženja književnika Srbije i Irana, te najavio organizovanje "Dana Irana", kao i skupove iranskih i srpskih pisaca, radionice ilustracije, iransko dramsko pripovijedanje, više izložbi, reviju iranskih filmova u Muzeju Kinoteke.

Solejmani je rekao da očekuju potpisivanje najmanje tri sporazuma o uzajamnoj prodaji/kupovini autorskih prava između iranske književne agencije i iranskih i srpskih izdavača za objavljivanje 20 djela.

I ove godine, na najposjećenijem Sajmu knjiga u regionu, na kojem će biti više od 40 izlagača iz inostranstva, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci.

Za sada se može najaviti učešće Zahara Prilepina, Erlenda Lua, Vila Firta, Svejna Menenslanda, Vedrane Rudan, Aleksandra Mekol Smita, Pan Bujukasa, Aleksandre Poter, Milenka Stojičića, Rumjane Ebert, Antona Holcera, Markete Hejkalove i drugih.

Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obilježavanju jubileja.

U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posjetiocima iz zemlje i inostranstva.

Najavljene su i tematske tribine od Šekspira i Servantesa, do Jasenovca i srpskog romana u domaćem filmu, kao i niz izložbi o Šekspiru, Servantesu, Petru Kočiću i Jasenovcu.

Kao i prethodnih godina, biće dodijeljene nagrade za izdavača godine i sajamske druge nagrade.

Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posjete 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana