SPD Jedinstvo: Putovanje na krilima anđeoskih glasova

Aleksandra Madžar
SPD Jedinstvo: Putovanje na krilima anđeoskih glasova

Banjaluka - Savršen spoj različitih glasova koji su u publici izazvali prijatnu jezu i koji su svojom ljepotom sve prisutne poveli u jedinstven svijet horskog pjevanja obilježili su godišnji koncert Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Kao i svaki put, tako je bilo i u ponedjeljak uveče, koncertna dvorana Banskog dvora Kulturnog centra bila je prepuna, a u njoj su se pored hora mogli čuti jaki i dugi aplauzi.

Na tradicionalnom koncertu svoj talenat umjetnici na sceni, pokazali su pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Posebno zanimljivi bili su nastupi koji su uključivali i scensku igru.

- Ovakvi koncerti su prilika da se predstave svi naši aktuelni članovi hora, vokalni i instrumentalni solisti, da  se svakome pruži prilika, da se još jednom, po isteku godine predstave publici u Banjaluci - objasnio je Savić.

"Jedinstvo" je svojoj vjernoj publici poklonilo šarolik repertoar gdje su se mogle čuti kompoziciije Aleksandra Kosolapova, Aleksandra Arhangelskog, Marka Tajčevića, kao i nezaobilaznog, velikog Stevana Stojanovića Mokranjca. Za potpun ugađaj na sceni pobrinuli su se i soprani Karolina Mihajlović i Biljana Kerkez, tenori Radojica Žagran i Živan Živanović, bariton Lazar Radoja, kao i alt Mila Milićević. Bogatstvo glasovima dali su i zvuci klavira pijaniste Dejana Jankovića, gitare Sandre Santrač i Dragana Radovića. Aleksandar Tripković pratio je hor na harmonici, dok su posebnu energiju cijeloj atmosferi dali Jelena Bašić, Zoran Vujić i Radiša Račić koji su vješto ulili posebnu notu udaraljkama.

- Imali smo želju da koncert pred nastupajuće praznike bude svečarskog i vedrijeg karaktera kao optimističan  uvod u Novu godinu. Atmosfera je bila lijepa i srećan sam što je cijela sala bila u dobrom raspoloženju - dodao je Savić.

Duh ruske kulture mogao se osjetiti kroz ruske narodne pjesme, a najsnažnijim aplauzom nagrađeno je izvođenje crnačke duhovne pjesme "I Wanna be Ready". Na repertoaru su bile djevojačke i momačke pjesme Nemanje Savića, a na koncertu se predstavio i muški hor Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Nastup je završen uz ovacije i aplauze kojima je publika odala poštovanje, a "Jedinstvo" je izvelo svoju himnu "Oj deco, majke slavne" Miće Topalovića.

Nastupi

Poslije kratkog predaha, Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" očekuju brojni nastupi.

- U januaru ćemo imati mnogo obaveza na bogosluženjima. Poslije toga očekuju nas nastupi za Srpsku novu godinu, Bogojavljenje, kao i za Svetosavsku akademiju - najavio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana