СПД Јединство: Путовање на крилима анђеоских гласова

Александра Маџар
СПД Јединство: Путовање на крилима анђеоских гласова

Бањалука - Савршен спој различитих гласова који су у публици изазвали пријатну језу и који су својом љепотом све присутне повели у јединствен свијет хорског пјевања обиљежили су годишњи концерт Српског пјевачког друштва "Јединство".

Као и сваки пут, тако је било и у понедјељак увече, концертна дворана Банског двора Културног центра била је препуна, а у њој су се поред хора могли чути јаки и дуги аплаузи.

На традиционалном концерту свој таленат умјетници на сцени, показали су под диригентском палицом Немање Савића.

Посебно занимљиви били су наступи који су укључивали и сценску игру.

- Овакви концерти су прилика да се представе сви наши актуелни чланови хора, вокални и инструментални солисти, да  се свакоме пружи прилика, да се још једном, по истеку године представе публици у Бањалуци - објаснио је Савић.

"Јединство" је својој вјерној публици поклонило шаролик репертоар гдје су се могле чути композициије Александра Косолапова, Александра Архангелског, Марка Тајчевића, као и незаобилазног, великог Стевана Стојановића Мокрањца. За потпун угађај на сцени побринули су се и сопрани Каролина Михајловић и Биљана Керкез, тенори Радојица Жагран и Живан Живановић, баритон Лазар Радоја, као и алт Мила Милићевић. Богатство гласовима дали су и звуци клавира пијанисте Дејана Јанковића, гитаре Сандре Сантрач и Драгана Радовића. Александар Трипковић пратио је хор на хармоници, док су посебну енергију цијелој атмосфери дали Јелена Башић, Зоран Вујић и Радиша Рачић који су вјешто улили посебну ноту удараљкама.

- Имали смо жељу да концерт пред наступајуће празнике буде свечарског и ведријег карактера као оптимистичан  увод у Нову годину. Атмосфера је била лијепа и срећан сам што је цијела сала била у добром расположењу - додао је Савић.

Дух руске културе могао се осјетити кроз руске народне пјесме, а најснажнијим аплаузом награђено је извођење црначке духовне пјесме "I Wanna be Ready". На репертоару су биле дјевојачке и момачке пјесме Немање Савића, а на концерту се представио и мушки хор Академије умјетности у Бањалуци.

Наступ је завршен уз овације и аплаузе којима је публика одала поштовање, а "Јединство" је извело своју химну "Ој децо, мајке славне" Миће Топаловића.

Наступи

Послије кратког предаха, Српско пјевачко друштво "Јединство" очекују бројни наступи.

- У јануару ћемо имати много обавеза на богослужењима. Послије тога очекују нас наступи за Српску нову годину, Богојављење, као и за Светосавску академију - најавио је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана