Рјечник црногорског језика - гдје је запело?

Срна
Рјечник црногорског језика - гдје је запело?

Са листе пројеката које реализује Црногорска академија наука и умјетности уклоњен је Рјечник народног и књижевног црногорског језика.

Одлука о наставку посла на том лингвистичком и културном подухвату у ингеренцији је Савјета Лексикографског центра и Института за језик и књижевност "Петар II Петровић Његош". Истраживање "Побједе" указује да он неће услиједити у догледно вријеме, преноси РТЦГ.

Предсједништво ЦАНУ није донијело формалну одлуку о обустављању рада на Рјечнику, али очигледно има нове приоритетне циљеве у области лексикографије.

На питање о статусу и судбини Речника црногорског народног и књижевног језика Служба за односе са јавношћу Црногорске академије наука и умјетности потврдила је за "Побједу" да постоји само одлука Предсједништва ЦАНУ о повлачењу из дистрибуције првог тома Речника, донесена након Декларације о Рјечнику црногорског народног и књижевног језика, коју је усвојила Скупштина Црне Горе.

Овом одлуком сугерисано је да ЦАНУ повуче комплетан тираж те публикације због бројних политички некоректних и непримјерених дефиниција и схватања.

"Након доношења Резолуције о Рјечнику црногорског народног и књижевног језика од стране Скупштине Црне Горе (30. јула 2016) обустављена је даља дистрибуција Рјечника", саопштено је "Побједи" из Службе за односе са јавношћу Црногорске академије наука и умјетности, уз поруку да се Речник црногорског народног и књижевног језика ЦАНУ и данас третира као "капиталан пројекат који, осим научног, има велики културни и идентитетски значај".

Одлука о трајном архивирању пројекта "Рјечник црногорског народног и књижевног језика", на нивоу Предсједништва ЦАНУ, очигледно, никада није донесена.

Први том Рјечника црногорског народног и књижевног језика садржи 12.018 ријечи које почињу словима А, Б и В изашао је из штампе у марту 2016. године. Након тога, настављено је са обрадом ријечи које почињу словима Г и Д (обрађено још 10.015), што са лексиком публикованом у првом тому Рјечника чини преко 20.000 лексикографски обрађених лексема.

Из ЦАНУ поручују да одлуку о наставку рада на изради Рјечника црногорског књижевног и народног језика треба да донесе Савјет Лексикографског центра и Института за језик и књижевност "Петар Други Петровић Његош". То тијело конституисано је 9. јуна 2017. године.

Предсједник Савјета је академик Драган К. Вукчевић. Чланови су академици ЦАНУ Ђорђије Борозан, Љубиша Станковић, Павле Пејовић и Ненад Вуковић, ванредни члан ЦАНУ Нико Мартиновић, Илија Вујачић, Јанко Љумовић, Славен Равлић, Марко Петрак и режисер Бранко Балетић. За сада немају временски одређен одговор на питање када ће бити реактивиран пројекат "Рјечник црногорског књижевног и народног језика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана