Радован Трећи, огледало друштва и примитивизма који нас гази

Александра Глишић
Радован Трећи, огледало друштва и примитивизма који нас гази

Бањалука - Горак укус хумора са потписом Николе - Коље Пејаковића, снажна глумачка игра, вјешти редитељски потези спојили су се у представи "Радован Трећи" која даје посебан печат репертоару бањалучког Градског позоришта "Јазавац".

Пејаковић је адаптирао чувену драму Душана Ковачевића, а оригинални редитељски потези и креативна енергија глумаца одушевили су публику на премијерном извођењу у недјељу увече. Улазнице су распродате и за другу репризу која је заказана за вечерас у 20 часова.

У насловној улози нашао се глумац Љубиша Савановић који се ухватио у коштац за захтјевним ликом, али овог пута смјештеним у садашње вријеме. Лик Радована Трећег у београдском Атељеу 212 годинама је играо славни глумац Зоран Радмиловић, па је његово име остало прва асоцијација при помену овог комада.

- Наша представа говори о примитивизму који нас окружује и гази. Радован Трећи је парадигма данашњег човјека који се из једног времена некако накарадно и неуспјешно пребацио у друго вријеме. Бори се онако како најбоље зна и умије - каже Савановић.

Као главне адуте представе истиче одличну игру свих глумаца и тему која се тиче публике која има прилику да се насмије од срца, али и да се озбиљно замисли и запита када изађе из позоришта.

- Ово је једна од мојих најзахтјевнијих улога у позоришту, носи специфичну тежину због тога што су овај комад и улога Зорана Радмиловића обиљежили један период у српском позоришту. Али није ми било ни на крај памети да се поредим са њим јер смо хтјели смо да направимо нешто аутентично наше - истиче Савановић.

У глумачкој екипи су и Николина Фригановић, Александра Спасојевић, Наташа Иванчевић, Ања Илић и Александар Руњић.

Глумици Ањи Илић повјерена је улога коју је у постави са Зораном Радмиловићем играла Мира Бањац.

- Док је Мира Бањац имала задатак да одигра мушкобањасту Катицу и била је дивна и духовита у тој улози, ја имам мало другачији задатак. Ова Катица је дјевојка која се бави проституцијом и на тај начин прехрањује своју породицу. Њен лик је тотално другачији у нашем комаду и било је инспиративно и забавно да градим тај лик на неким потпуно другим темељима - рекла је Илићева.

Георгина

- Лик Георгине ми је увијек био блијед у свим извођењима које сам гледала, мада је она практично покретач цијелог проблема. Не могу да кажем да је то до глумица које су је играле, знам да је тако написано и можда је то један од тежих ликова у "Радовану Трећем". Надам се да сам се изборила са тим проблемом и да је публика то препознала - каже глумица Наташа Иванчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана