Радост испунила малишане

Александра Маџар
Радост испунила малишане

Бањалука - Звуци виолине ученика Музичке школе "Владо Милошевић" на улазу у Дјечије позориште РС увели су посјетиоце у чаробну бајку саткану од маште и снова која ће се моћи удахнути и на XIII Међународном позоришном фестивалу за дјецу у Бањалуци.

Весели смијех дјеце, родитељи који покушавају да на тренутак умире искрену дјечију радост, нестрпљење да програм почне, узвици и спонтани аплаузи испунили су Дечије позориште РС у недјељу увече на отварању Међународног позоришног фестивала, који је отворен до четвртка.

Да су дјеца највеће богатство и они који својим невиним погледима враћају вјеру у добро показали су осмјеси на лицим свих присутних док су своје кореографије изводили најмлађи полазници Балетског студија "Алегро".

Раскошним гласом још једном је све присутне очарала млада оперска дива Миљана Брезичанин у пратњи пијанисткиње Сање Чолић-Зелић.

Понос није крио ни директор Дечијег позоришта РС који је срдачно поздравио све присутне и истакао да је у њихову кућу снова и културе почетком фестивала ушла чиста радост.

- Могу да кажем да смо и поред веома тешке ситуације која је дошла заједно са поплавама успјели да у Бањалуку доведемо веома добре и квалитетне представе. Сви заједно даћемо све од себе да гости који долазе из свијета понесу најљепше утиске и да пожеле поново да дођу код нас у госте - рекао је Бјелошевић.

Напоменуо је да је веома битно да и они као домаћини изведу једну представу, а ријеч је о комаду "Гуливер у земљи Лилипутанаца" како би гости имали прилику да виде шта они раде и шта нуде свјетској позоришној сцени за најмлађе.

У конкуренцији за најбољу представу ове године такмичи се десет позоришта из седам земаља. На домаћим позоришним даскама представиће се глумци из Венеције, Будимпеште, Бугарске, Србије, Ниша, Суботице, Црне Горе и Мостара. У центру пажње ове године су луткари из Мађарске.

Да фестивал несумњиво представља врх међународне размјене у домену културних дешавања у Српској потврдио је министар просвјете и културе Горан Мутабџија који се такође обратио посјетиоцима.

Послије свечаног отварања, врата позоришне сале су се отворила, а на сцени су наступили глумци Луткарског позоришта из Будимпеште који су оживјели мађарску епску причу "Матеј, дјечак са гускама". Режију за овај комад потписује

Атиле Фиге. Други дан фестивала изведена је занимљива  представа "Стоп" Микропудијум театра из Будимпеште. Комад је без ријечи, у пратњи класичне музике и изводи се ланчано у трајању од три до пет минута. Малишани су уживали и у животној причи сиромашног ћумурџије Петра Мунка коју је извео ансамбл Позоришта лутака из Мостара, као и у култној бајци "Алиса у земљи чуда" коју су оживјели глумци из Ниша.

"Пинокио"

Позоришна прича о малом анђелу "Како ухватити звијезду" Мини-театра из Љубљане биће изведена данас у два термина, у девет и 11 часова. За 12 часова заказана је  реприза представе "Стоп" у малој сали Дјечијег позоришта РС, док ће се у исто вријеме на великој сцени Народног позоришта РС извести комад "Пинокио" Дјечијег позоришта из Суботице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана