Први српски буквар пред посјетиоцима у Приједору

  Први српски буквар пред посјетиоцима у Приједору 06.02.2018 13:58 | Снежана Тасић

Приједор - У Матичној библиотеци "Ћирило и Методије" у Приједору јуче је отворена изложба "Просвет(л)и се", аутора Дајане Ђедовић и Ане Чугуровић.

Директорица ове установе Мара Ећим је казала да је поставка плод сарадње са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске, Центром за културу "Вук Караџић" из Лознице и Музејом језика и писма из Тршића.

Додаје да је ова изложба наставак претходне изложбе "Српско писмо и језик кроз историју" која је у овом изложбеном простору била отворена крајем прошле године и говори о почецима стварања буквара.

- Изложба је у знаку четири буквара међу којима је и Први српски буквар Вука Стефановића Караџића - казала је Ећимова.

Подсјећа да је прошле године обиљежено 190 година од првог Вуковог буквара.

- Не смијемо заборавити ни Саву Мркаља ни остале као што су Доситеј Обрадовић, Јован Рајић или Василије Дамјановић - нагласила је Ећимова.

Поставку чини 18 паноа за које је илустрације урадио Бојан Јокановић.

- На сваком паноу су приказани буквари, а највише простора је посвећено Вуку Стефановићу Караџићу, односно његовом раду и буквару из 1827. године - објаснила је Ећимова.

Најавила је да ће изложба бити отворена до 28. фебруара.

На изложеним паноима могу се видјети азбука, народне пословице, молитва написана на старословенском.

- Пошто говоримо о буквару и првом сусрету са словима школарци би требало да погледају ову изложбу, али и сви остали су добродошли - каже Ећимова.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица