Први кадар завртио траку

Мирна Пијетловић
Први кадар завртио траку

Источно Сарајево - Међународни филмски фестивал "Први кадар", осми по реду, свечано је отворен у уторак увече у организацији Форум театра из Источног Сарајева.

Перформансом "Визуелизација цензуре" фестивал је отворила Дебора Перкин, једна од најнаграђиванијих британских документариста, добитник престижне награде BAFTA. 

Умјетнички директор и селектор фестивала, који се ове године одржава под мотом "Без цензуре!", Александра Митрић-Штифанић истакла је да умјетност мора, не само да има слободну форму, израз и идеологију, него да њен опстанак не смије да буде доведен у питање, јер је она једна од значајних људских и друштвених потреба. 

Прво вече "Првог кадра" приказан је анимирани филм "Факини", аутора Берина Тузлића из Сарајева, и претпремијерно дугометражни играни филм "Милица", аутора Драгана Елчића. 
- Иако је продукција била против да филм буде приказан прије званичне премијере на београдском Фесту, имао сам жељу да он као претпремијера буде приказан у Источном Сарајеву. Стало ми је да филмом скренем пажњу на трагичну судбину дјетета у 21. вијеку које нема право на дјетињство, игру и слободу живљења. То је јединствен случај у Европи - истакао је Елчић. 

На свечаној церемонији отварања организована је мултимедијална изложба "Соња Савић, девојка из града", аутора Предрага Живковића.  Ријеч је о изложби одабраних предмета из глумичине приватне колекције, њене филмске награде, фотографије, новински текстови, а коју ће посјетиоци моћи да погледају до 31. октобра. 

Организатори су плакету "Филмска клапа" додијелили директору Кинотеке Републике Српске Миловану Пандуревићу за допринос развоју фестивала, очувању филмског насљеђа и постављању темеља филмске умјетности Српске. 

На фестивалу, који ће трајати до 31. октобра и чији је покровитељ Министарство просвјете и културе РС, у званичном такмичарском програму биће приказано 45 филмова у седам селекција из 20 земаља.

Пратећи програм

У пратећем програму фестивала биће реализоване пројекције анимираних филмова АСИФЕ БиХ, "ДокМастерКлас", промоције, "Kids fest ", специјална пројекција за штићенике КПЗ "Кула" и ревија домаћег играног филма. Премијерно у Источном Сарајеву биће приказани играни филмови "Мамула" Милана Тодоровића и "Варвари" Ивана Икића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана