Pronađena grnčarija u Kočićevu

Aleksandra Madžar
Pronađena grnčarija u Kočićevu

Banjaluka - Pronašli smo veliki broj ulomaka grnčarije, životinjskih kostiju, kao i kremenih alatki tokom prve faze arheoloških iskopavanja. Sačuvali smo brojne uzorke zemlje kako bismo na njima u idućem periodu uradili proces flotacije. Urađeno je i sistematsko geoarheološko ispitivanje cijelog lokaliteta. Pronađeni materijal smješten je u muzej u Gradišci.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” arheolog iz Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić, koja je sa grupom arheologa u periodu od 18. do 29. marta radila arheološka iskopavanja, kao i početna terenska istraživanja projekta “Eurofarm” na lokalitetu Kočićevo u Novoj Topoli.

Istraživanja su predvodili Muzej Republike Srpske i Arheološki institut Univerzitetskog koledža iz Londona, u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Zavičajnim muzejom u Gradišci.      

Pandžićeva je dodala da je ova faza projekta obuhvatila rad na arheološkom materijalu u Muzeju u Gradišci i terenske radove na lokalitetu Kočićevo.

- Tokom iskopavanja otvorena je sonda veličine 5h5 metara, koja je kasnije u jugozapadnom dijelu proširena za 2h1 metar. U ovom dijelu na dubini od 80 centimetara pronađen je nepotpuni ljudski skelet - kaže Pandžićeva.

Otkriva da je uzorak kostiju odnesen na 14C analizu, koja će dati najpribližniju starost skeleta.

- Smatramo da smo dobili najneophodnije informacije koje su nam potrebne za cjelokupnu sliku lokaliteta  Kočićevo, a to bi trebalo da potvrde analize koje slijede - rekla je Pandžićeva.

Druga faza rada na projektu planirana je za oktobar i novembar, a Pandžićeva kaže da će se uglavnom odnositi na sabiranje rezultata iz prošle i ove godine.

Plan

- Napravićemo plan rada za 2014. godinu, odnosno izbor novih lokaliteta za arheološka istraživanja. Biraćemo lokalitete koji su po dosadašnjim saznanjima najbliži da nam otkriju ono što je predmet istraživanja projekta “Eurofarm”, a to je uvođenje novog načina života tokom mlađeg kamenog doba/neolita - uvođenje poljoprivrede i stočarstva na ovom području - kaže Ivana Pandžić.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana