Промовисана књига Вујански крст Патријарха Павла

Срна
Промовисана књига Вујански крст Патријарха Павла

Андрићград - У биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду промовисана је књига "Вујански крст патријарха Павла", чији је аутор Слободан М. Радуловић.

"Ово је књига о истинитим догађајима из живота патријарха Павла, из једног необичног угла написана", рекао је аутор књиге на синоћњој промоцији.


Он каже да су четири архимандрита, ученика блаженопочившег патријарха Павла, одабрана да говоре о патријарху.

"Сва четворица архимандрита су бесједила мени и више од четири године су биле потребне да књига угледа свијетлост дана. Читав живот патријарха Павла је обиљежен Вујанским крстом, а књига на почетној страни доноси фотографију манастира Вујан", каже Радуловић.

Он подсјећа да је патријарх у манастиру Вујан био као искушеник Гојко Стојчевић, да је тамо имао тешку туберкулозу и од љекара осуду на смрт.

"У манастиру Вујан је провео двије године и није смио да улази у цркву са осталима, а онда послије двије године десило се чувено исцјељење", додао је Радуловић.

Он каже да књига доноси 80 прича у којима патријарх на почетку прича да се неће замонашити, да ће бити вјероучитељ, да ће имати своју дјецу.

"У 30. години се разболио, а у 32. години се замонашио у манастиру Благовештење. патријарх Павле је на свом столу имао само слику игумана Василија Домановића који га је замонашио", нагласио је Радуловић.

Рецезент, академик Славко Каравидић, каже да је ово јединствена књига, која говори о животу патријарха Павла.

"Велика је храброст писати о патријарху Павлу. Божији путеви патријарха Павла и Слободана Радуловића су се 30 година сусретали и он је скупио храброст да још за живота патријарха почне да пише књигу, а уз благослов патријарха Иринеја објавио је књигу која је јединствен подухват његовог интелектуалног рада", подсјетио је Каравидић.

Он је додао да се о патријарху Павлу може написати много књига, али да су је ово прича о обичном животу, о свему ономе по чему смо ми поштовали патријарха Павла.

Свештеник Средоје Андрић каже да је свима позната порука патријарха Павла - "Будимо људи", која је кратка, али много садржајна порука свима у данашње вријеме "када бити човјек, нажалост, није много популарно".

"Живимо у империјалистичком васпитању, у коме би сви да наређујемо другима са висине, а слабо би ко да служи. Лик и дјело патријарха Павла одупирали су се таквом схватању. Иако велики у хијерархијском смислу, трудио се да буде мали и свима слуга живећи јеванђелски", додао је Андрић.

Он је напоменуо да је ова промоција посвећена патријарху Павлу и његовом раду, али и свима као "свети образац у данашње вријеме који свједочи и даје наду да ће се и данас и сутра живјети честито, не мислећи само на себе, него прије свега на Христа и на друге".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана