Промовисана књига Преко прага, аутора владике Григорија

Срна
Промовисана књига Преко прага, аутора владике Григорија

Требиње - У Требињу је синоћ промовисана књига "Преко прага", аутора Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

О збирци приповједака о судбини малих у Херцеговини са краја прошлог вијека говорили су књижевници Миљенко Јерговић и Владимир Пиштало.


Јерговић је рекао да ријеч о књизи која приповједачки прозним средствима потпуно осваја читаоце и свједочи важне чињенице свога времена.

Према његовим ријечима, владика Григорије се у причама бави својим животом, својим временом и својом садашњошћу.

"Говори о људима који су другима чинили зло, али много више о људима који су од других подносили зло и при томе чини нешто драгоцјено у књижевности, животу и нашем одрастању. То је у књижевном смислу изванредно добро изведено, у друштеном смислу страшно важно, а у моралном смислу бескрајно драгоцјено", рекао је Јерговић.

Пиштало каже да је ријеч о једној компликованој књизи која у својим елементима посјећа на "Башту сљезове боје" Бранка Ћопића, што је велики комплимент.

"Волио бих да прву причу жПрагж читају дјеца јер је јако добро штиво за младе. Посебно важан је осјећај радости код владике Григорија. Он се враћа радости, шали и не зна се гдје престаје молитва, а почиње прича, гдје престаје шала, а почиње поука", истиче Пиштало.

Према његовим ријечима, у причама владике Григорија мртви људи никада не одлазе, па смрти, у одређеном смислу нема, а тај осјећај радости је одлика његове здраве природе.

"Он је човјек који је окренут другима, обнављању и радости живота, који има способност да види много љепоте у људима и крајолику", рекао је Пиштало.

Владика Григорије каже да су у књизи реалне приче, догађаји које је сам проживио или су му их причали његови ближњи, а које имају печат његовог доживљаја.

"Ове приче показују да је живот често пута комплекснији него наша имагинација и измишљања приче, која, свакако, може бити корисно и умјетнички важно. Ове приче, тим прије, што су истините догађаји описани из мога виђења, дају важан аспект свему што можемо прочитати у овој књизи", рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана