Промовисана књига Књижевници и политика у српској култури 1804-2014

Срна
Промовисана књига Књижевници и политика у српској култури 1804-2014

Вишеград - У Андрићевом институту данас је промовисана књига "Књижевници и политика у српској култури 1804-2014" аутора Зорана Аврамовића, која говори о односу српских књижевника према политици у овом периоду.

"То је покушај саморазумевања наше интелигенције. У два века књижевници су били најважнији део српске интелигенције, целог српског етничког простора", рекао је аутор књиге.


Због чињенице да су били најважнији, они су имали велики утицај на јавни живот, додао је Аврамовић, професор социологије и културе на Филозофском факултету на Палама.

"Они су се политички активирали на два начина - институционално, били су функционери државних органа или политичких партија, али су такође учествовали у јавном животу тако што су заузимали ставове о одређеним личностима и догађајима. Они су у великој мери креирали политички јавни живот у Србији када се она стварала, али касније и у Југославији", истакао је Аврамовић.

Он је рекао да је водећа идеја била српско уједињење и ослобођење, а у 20. вијеку је дошло до политичких конфузија са стварањем Југославије, јер су се писци почели дијелити и политички и идеолошки и национално, тако да је тај вијек протекао у великим нејасноћама.

"У време распадања Југославије српски војници су се поделили у две велике струје. Једна је била национална патриотска, а друга је била за југословенску идеју, били су против националних интереса Срба", додао је Аврамовић.

Он је истакао да је дошло до трагичне подјеле српских књижевника, а у свакој култури књижевници имају изузетно важну и културну и јавну улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана