Проглашена најбоља издања на Гласовом Сајму књиге: Издавачки подухват године лист Андрићевог института

Александра Маџар
Проглашена најбоља издања на Гласовом Сајму књиге: Издавачки подухват године лист Андрићевог института

Бањалука - Награда "Моштаница" за издавачки подухват године на "Гласовом" Сајму књиге додијељена је Андрићевом институту из Андрићграда за репринт издање листа "Идеје".

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу предсједник Данијел Дојчиновић и чланови Валентина Милекић и Неда Симић-Жерајић, а коју су саопштили у петак на традиционалној свечаности поводом додјеле признања.

Пуног назива "Идеје за књижевност, политичка и друштвена питања", лист је, са прескоцима, излазио суботом од 6. октобра 1934. године до 29. јуна 1935, када је штампан посљедњи, 32. број. Уредник му је био Милош Црњански. Андрићев институт латио се посла штампања свих бројева у једној свесци, у оригиналном формату. Приређивачи су Миливој Ненин и Горана Раичевић.

Награда "Липље" за савремену књижевност додијељена је Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево за роман "Војник ничије војске" аутора Илије Гајице.

- Наша присутност се огледа, прије свега, на уџбеничкој продукцији која није мала и, наравно, поред тога издајемо лијепу књижевност, белетристику, књиге за дјецу. Наравно да смо поносни на ову награду која нам је додијељена на сајму. Она ће бити подстрек за све будуће пројекте, али и потврда за све оно што смо до сада радили, а то је и награда "Златна сова" којом је иста књига награђена - рекао је директор Завода Раде Ристовић.

Признање "Гомионица" за књигу за дјецу ове године отишло је у Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске за издање "Светитељ Платон, епископ бањалучки" синђела Платона Јовића. Издавачка кућа "Пчелица издаваштво" у Чачак се вратила са наградом "Ступље" за серију књига "Деца читају српску историју" те публикације "Кнегиње и краљице династије Обреновић" и "Кнегиње и краљице династије Карађорђевић" Иване Б. Спасојевић и збирку пјесама "Злато на свили" Слободана Станишића. Посебно признање 22. "Гласовог" Сајма књиге додијељено је Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске за допринос у области науке о књижевности, за издање "Петар Кочић, Суданија". Послије свечане додјеле награда уприличено је дружење награђених аутора са писцима на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Промовисана је "Суданија - критичко издање" националне библиотеке, а настављена су и представљања аутора у оквиру књижевних сусрета, па су о својим дјелима говорили Татјана Житкова из Литваније, Радомир Уљаревић из Црне Горе, Давид Кецман Дако из Србије и Анђелко Анушић из РС. У шетњи сајмом уживали су многобројни школарци који су, у организованим посјетама, тражили на штандовима омиљене наслове.

Награђен Вјачеслав Купријанов

Организатор Међународних књижевних сусрета, који се одржавају у оквиру сајма, Удружење књижевника Републике Српске, одлучио је да од ове године установи признање "Награда Међународних књижевних сусрета". Ове године њоме се вјенчао руски писац Вјачеслав Купријанов који је и отворио "Гласову" смотру. Одлуку о награди донио је жири, који је радио у саставу Ранко Павловић, Сретен Вујковић и Јелина Ђурковић.

Уручена "Златна сова"

Свечаност поводом додјеле књижевне награде "Златна сова" Илији Гајици из Београда за дјело "Војник ничије војске", за најбољи необјављени роман на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске, одржана је у Банском двору Културном центру.

Завод ове године прославља 25 година успјешног рада, а највећа књижевна награда у српској "Златна сова" пет година. Директор Раде Ристовић изразио је наду да ће "Златна сова", као и Завод, и даље трајати.

Викенд на сајму

У суботу од 12 часова посјетиоци могу да присуствују промоцији књига аутора Алексеја Вробела из Енглеске, Јана Гавура из Словачке те Михајла Орловића и Јелине Ћурковић из РС.

И ове године Љиљана Хабјановић-Ђуровић посјетиће сајам те ће у суботу, 16. септембра, потписивати књиге од 11.30 на штанду Издавачке куће "Глобосино Александрија".

Књижевник Миленко Стојичић у 13 часова промовисаће своје "Метакнуте приче", док је за 19 часова заказано затварање 2. међународних књижевних сусрета у ресторану "Слап" на Врбасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана