Припреме за Дане Владе С. Милошевића у пуном јеку: Славе музику и име српског композитора

Александра Маџар
Припреме за Дане Владе С. Милошевића у пуном јеку: Славе музику и име српског композитора

Бањалука - Мјесец април ће у културном животу Бањалуке обогатити традиционална манифестација "Дани Владе С. Милошевића", чије ће почетне тактове 10. априла одсвирати Камерни оркестар бањалучке Академије са диригентом Бранком Радошевић-Митровић на челу.

Богат и разноврстан програм и ове године испуниће све институције гдје "живи" култура, Бански двор, Народно позориште РС, Дјечије позориште РС, Музеј савремене умјетности РС, Музеј РС и Дом омладине.

Будући да је Академија умјетности у Бањалуци организатор манифестације, в.д. декана професор Санда Додик истакла је да су, поред музичких садржаја, у програм уврстили и догађаје којима би се представио рад комплетне академије, односно сва три студијска програма (студијски програм музичке умјетности, као и драмских и ликовних умјетности).

- Поред 12 садржаја из области музике, у програм манифестације увршћене су и двије студентске представе, двије изложбе, ревија студентских филмова и научни скуп, те неколико предавања и једна радионица. И ове године фокус је на домаћим снагама - раду студената и професора Академије умјетности, али ће се публици представити и нека позната имена из региона - најавила је Додикова.

Вриједно радећи на програму увијек их води исти циљ, скретање пажње на велики значај Владе Милошевића у трасирању етномузиколошких истраживања у БиХ, као и на значај и обим свега онога што је сакупио, забиљежио и сачувао од заборава, а што припада српској традицији.

- Такође је једнако важно подсјетити и на његов стваралачки рад, композиторску дјелатност и обиман опус који је оставио иза себе. Сјећања на Владу Милошевића и подсјећања на његово мјесто у свијету музике послужило је истовремено и као повод за представљање рада Академије умјетности, али и као могућност да бањалучка публика готово мјесец ужива у квалитетним умјетничким програмима - прича Додикова.

Поносна је, како каже, што готово сви студенти Академије учествују у неком од програма манифестације.

- Највећи број студената студијског програма музичке умјетности наступа у оквиру пројеката оркестра или хора, велики број их се представља на неком од појединачних концерата, студенти појединих смјерова прате рад научног скупа и учествују у његовој организацији, присуствују предавањима и радионицама које смо организовали - наглашава она.

Студенти драмских умјетности представиће своје филмове и представе, учествоваће у снимањима материјала, продуценти ће помаћи у организацији манифестације.

- Ове године су најактивнији студенти смјера за графички дизајн, који су осмислили визуелни идентитет манифестације и одговорни су за сав промотивни материјал, а поред тога, у наш град доносе и изложбу плаката са Свјетског бијенала студентског плаката - казала је Додикова.

"Дани Владе С. Милошевића" су манифестација од националног значаја, увршћена у календар културних дешавања града, у оквиру које представљамо најквалитетније програме из области умјетничке музике, али и рад комплетне Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Нажалост, бањалучка публика нема често прилику да присуствује овако квалитетним садржајима, те је ово прилика да сви они који проналазе задовољство у овој врсти музике посјете наше програме и да заједно славимо мјесец музике и умјетности - сматра Додикова.

Искораци у програму

- Ове године смо направили и мали искорак из поља умјетничке музике, па ће се у оквиру програма представити и бањалучки ансамбл "Бандонеон Сљуире". Поред тога, ове године имамо и велики број квалитетних и занимљивих програма на којима ће се представити умјетници из региона, као што су Новосадски дувачки квинтет, затим из Београда нам долазе Марко Јосифовски (виолина), Владимир Милошевић (клавир) и Немања Марјановић (виола), из Загреба дувачки квинтет "Каламос", а из Сарајева смо добили занимљив програм Хане Аливодић, концерт на лаути, који ће сигурно бити освјежење за публику - најавила Додикова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана