Приједор: Стална поставка са потписом признатих умјетника

Снежана Тасић
Приједор: Стална поставка са потписом признатих умјетника

Приједор - Иза стотињак ликовних умјетника, који су учествовали у раду Ликовне колоније "Сретен Стојановић", у протеклих десет година остало је више од двије стотине радова у фундусу Музеја Козаре и градске управе, као организатора ове манифестације.

За разлику од већине општина или градова у којима се одржавају ликовне колоније, Приједор је један од ријетких који радове настале у њима не скривају од очију јавност у разним подрумима и депоима. Начелник Одјељења друштвених дјелатности Љиљана Бабић потврдила је да више од половине тих радова красе зидове ходника и канцеларијске просторе зграде градске управе Приједор.

- Поносни смо на то како смо уредили радни простор и то све подсјећа на једну трајно отворену изложбу чији се капацитет стално проширује - казала је Бабићева.

Академски сликар Предраг Марјановић, који је био један од идејних покретача и оснивача колоније, учесник, те селектор у два мандата, истиче да је избор аутора зависио од селектора и да су на Козари претходних година стварала можда и највећа сликарска и свјетски позната и призната имена, али и сви чланови авангардне групе "Проток".

- Ми нисмо робовали тиражу, односно масовности, већ смо ишли циљано на квалитет, прије свега, и ових радова који красе зидове зграде градске управе. Квалитетом се не би постидјела ни нека већа галерија, будући да све изгледа као једна велика изложба - казао је Марјановић.

Он је додао да нема сврхе да ти радови стоје у некаквих архивама одржаних колонија.

- Слике смо изложили у фреквентним просторима гдје долазе и странци који могу видјети те радове, као и наши суграђани који можда немају навику да посјећују изложбе - казао је Марјановић.

Он је додао да је квалитет радова неоспоран, поготово што приоритет није ни био да рад настане искључиво на колонији.

- Њени учесници су знали да нам донесу готове радове, чиме су се представили у правом свјетлу и са оним што иначе раде, будући да је инспирација релативна ствар и нико није могао гарантовати хоће ли је имати баш у вријеме трајања колоније - казао је Марјановић.

Иначе, Ликовна колонија "Сретен Стојановић" одржава се сваке године почетком августа у лапидаријуму Музеја Козаре, док се раније одржавала на Козари. У њеном раду до сада су учествовали: Милан Крајновић, Младен Миљановић, Миле Грозданић, Борјана Мрђа, Звјездана Веселиновић, Раденко Милак, Данко Бркић, Радован Крагуљ, Бранко Миљуш, Љубо Стахов, Младен Каран, Зоран Бановић, Биљана Гаврановић, Драго Хандановић, Соња Бикић, Зоран Радоњић, Силва Вујовић, Зоран Совиљ, Драго Драгић, Ненад Малешевић, Милутин Копања, Душан Ђокић, Соња Бриски, Миодраг Манојловић, Борис Гламочанин, Тихомир Илијашевић, Предраг Марјановић и многи други.

Фундус

Будући да су према правилнику колоније сви аутори дужни да оставе по два рада, остали радови припадају фундусу Музеја Козаре, који се на тај начин стално увећава. Радови са сваке колоније излажу се на изложби која буде отворена у оквиру Књижевних сусрета на Козари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана