Приједор: Графике воде у будућност

Снежана Тасић
Приједор: Графике воде у будућност

Приједор - Изложба насловљена "Кључна реч: графика" изазвала је велику пажњу посјетилаца у "Галерији '96" у Приједору.

Аутор поставке, која обухвата графике 13 доктораната са Факултета ликовних уметности Београду, је професор овог факултета Биљана Вуковић.

- Ова изложба је пре свега поглед кроз садашњост у будућност, а упућује на ослонце београдске Галерије "Графички колектив" и носиоце стваралачког жара уметности графике - казала Вуковићева.

На изложби су представљени радови Марије Анђелковић, Сузане Вучковић, Јелене Јоцић, Милене Максимовић-Ковачевић и Владимира Милановића. Публика има прилику да погледа и дјела Милоша Насковића, Весне Опавски, Бојана Оташевића, Јелене Петровић, Слободана Радојковића, Маје Симић, Јелене Средановић и Дање Текић.

- Стваралачка страст, радовање, поштовање и веровање у будућност графике је нит која повезује ове младе ауторе - истакла је Вуковићева.

Она је у каталогу који је штампан у Галерији "Графички колектив" истакла да су њихове графике различите у свему. Међу њима су оне великог формата, али и мале, интимне форме. Све носе причу и своде се на знак, а истовремено су раскошне, сведене, мисаоне, емотивне, личне, поетичне, њежне и уздржане...

- Потпуно су у духу који обележава графику сада и овде као и широм света - примијетила је Вуковићева.

Директор "Галерије '96" Тихомир Илијашевић наглашава да је ово први пут да ова институција сарађује са "Графички колективом", али да су договорили наставак сарадње.

- Ријеч је о поставци која омогућава преглед савремених кретања у области графике. Чињеница је да се графика веома брзо мијења у посљедњих 20 година и у поетском и у ликовном изразу - казао је Илијашевић и додао да ће изложба бити отворена до 26. августа.

Доба принтова

- Живимо у доба принтова, где је све графика. Ово је време потпуне стваралачке слободе у ставу, поруци и изразу; слободе која равноправно укључује и негује све традиционално и ново - казала Биљана Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана