Прихватање потрошачке културе - окретање од светосавља

Срна
Прихватање потрошачке културе - окретање од светосавља

Источно Сарајево - Декан Богословског факултета у Фочи протојереј-ставрофор Дарко Ђого рекао је вечерас на Светосавској академији у Источном Новом Сарајеву да сваки пут када поклекнемо пред потрошачком културом Запада окрећемо леђа Светом Сави.

Ђого је у светосавкој бесједи истакао да су патриотизам, идентитет и светосавље наизглед мали, али увијек суштински важни кораци.


"Треба да се покренемо, јер је светосавље нешто врло конкретно и активно", рекао је Ђого.

Он је истакао да је увијек велика част говорити о Светом Сави, али да то није нимало лако јер нема ниједног детаља његовог земаљског живота и духовног значаја којем нису посветили пажњу великани светосавске српске културе.

"Историја српске културе, језика и књижевности заправо би се могла испричати као дуги низ фуснота на текст написаних и ненаписани ријечи Светог Саве. Ријечи које је изговорио и написао, али подједнако и оних које му је народ кроз вијекове приписивао са сазнањем да све што је добро и племенито дугује Светом Сави и Богочовјеку Христу", каже Ђого.

Јереј Данило Дангубић, старјешина Храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, истакао је да су Срби постали Божији народ захваљујући Светом Сави који их је учврстио у православној хришћанској вјери.

"Свети Сава је јасна прекретница у нашем идентитету. Он нас је уписао у књигу православних хришћанских народа и због тог идентитета смо му захвални", рекао је јереј Дангубић.

На Светосавској академији, одржаној у Културном центру Источно Ново Сарајево, наступила је Етно-група "Захумље" и говорио је глумац Љубо Божовић, а присуствовао је и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Светосавску академију организовали су црвкене општине Новосарајевска, Которачка и Касиндолска, Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" и Културни центар Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана