Прича Јована Видаковића кроз 365 фотографија

Р. Ми.
Прича Јована Видаковића кроз 365 фотографија

Требиње - Фотограф Јован Видаковић из Требиња, добитник бројних награда у умјетничкој фотографији на овим просторима, током 2016. спроводио је необичан пројекат под називом "365 плус један".

Он је на свом блогу и на "Фејсбук" профилу прошле године свакодневно објављивао по једну од фотографија које су настајале у различитим условима и ситуацијама. Признаје да му је требало много времена да се одважи на овакав изазов.

- Идеја постоји одавно, јер негдје сам читао да људи то раде у разним облицима - фотографија, цртежи, анимације, слике и била ми је интересантна, али је требало мало дуже времена да и ја кренем са тим - каже Видаковић.

Кроз овај пројекат, додаје, настојао је да пронађе мотив да свакога дана покуша да направи добру фотографију. Иако је на почетку мислио да ће одустати након два или три мјесеца, у његовом албуму 31. децембра 2016. нашло се 366 фотографија. Није желио да се уклапа у било какве калупе, па се у његовој колекцији могу запазити различите врсте фотографије - од уличне и позоришне, до пејзажне, а највише доминира црно-бијела техника.

- Лично преферирам црно-бијелу фотографију јер ми је љепша од колорне. Нисам хтио ништа да унапријед одређујем, једноставно сам се препустио шта урадим тај дан, урадим - прича Видаковић.

Највише воли позоришну фотографију, а ускоро планира да организује и изложбу својих радова који су настали током овог занимљивог пројекта. Та поставка ће обухватити свих 366 фотографија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана