Представљена два издања Музеја Републике Српске

Срна
Представљена два издања Музеја Републике Српске

Београд - На Међународном сајму књига у Београду вечерас су представљена два издања Музеја Републике Српске из Бањалуке - "Античка збирка Музеја Републике Српске 2" и "Усташка пропаганда 1941 - 1945".

Ријеч је о важним свједочанствима о присуству живота на подручју данашње Републике Српске од најдавнијих времена, као и о догађајима који су обиљежили 20. вијек на подручју Крајине.


Аутор "Античке збирке Музеја Републике Српске 2" Милка Ђукић рекла да је ова збирка важна за све оне који се баве античким насљеђем у Српској и да је у њој обрађено 115 предмета, које су претходно конзервирали стручњаци из Бањалуке и Београда.

Она каже да је израда каталога, који је изузетно квалитетно технички опремљен, трајало три године, те да ће сви представљени предмети постати дио сталне музејске поставке.

Ђукићева је нагласила да се у депоима Музеја Републике Српске налази још 6.500 предмета које треба конзервирати и представити јавности, као и да у Српској постоји низ локалитета које треба истражити, али да за то недостаје средстава.

Она је најавила да ће издање Музеја Републике Српске "Усташка пропаганда 1941-1945", који је вечерас представљено на Сајму књига у Београду, бити промосивано у Бањалуци 26. октобра.

Ђукићева каже да су се пропагандни материјали, који су обрађени у том издању, налазили у архиву Музеја, а да су прикупљани на подручју Бањалуке и Крајине током 50-тих и 60-тих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана