Потписан протокол о сарадњи позоришта из Бањалуке и Зајечара

Срна
Потписан протокол о сарадњи позоришта из Бањалуке и Зајечара

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да га радује што је потписан протокол о сарадњи између Народног позоришта Републике Српске и Позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" у Зајечару, који ће допринијети да ове двије институције размјењују глумце, позоришне изведбе, али и интензивирају сарадњу у области продукције позоришних представа у оба града.

Малешевић, који је синоћ у Зајечару отворио Фестивал "Дани Зорана Радмиловића", рекао је да је ово изузетно мјесто сусрета позоришних стваралаца, гдје се стварају креативна пријатељства која доприносе културној сарадњи.

Малешевић је рекао Срни да је непроцјењив значај сарадње Српске и Србије на изградњи културног моста с циљем очувања идентитета српског народа, те изразио задовољство што на Фестивалу учествују и позоришни ствараоци из Републике Српске.

"Чувајући богато културно-историјско насљеђе, уз истовремено његовање савременог стваралаштва, отварамо врата квалитетнијем друштву и дајемо већи допринос културном развоју нашег народа", рекао је Малешевић.

Он је рекао да му је велика част била свечано отворити позоришни фестивал посвећен великом српском глумцу Зорану Радмиловићу у његовом родном Зајечару, те да је увјерен да ће свака представа наћи пут до публике и пренијети јој драгоцјене поруке.

"Улога позоришта и јесте очување, али и афирмација културе једног народа. Захваљујући ентузијазму и љубави према ждаскама које живот значеж, позоришни ствараоци његују позоришни израз и преносе публици истинску љепоту умјетничког стварања", рекао је Малешевић.

Фестивал је отворен извођењем представе Атеља 212 "Моја Ти", до 4. новембра. До када је Фестивал отоврен, наступаће позоришта из Хрватске, БиХ, Француске, Бугарске и сва највећа београдска позоришта.

Народно позориште Републике Српске публици у Зајечару представиће се сутра представом "Сабирни центар", која је рађена у сарадњи са Позориштем Приједор по тексту Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче.

Фестивал "Дани Зорана Радмиловића" основани су 1992. године, а награда која носи Зораново име, у глумачком свијету важи за престижну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана