Поноћне промоције имају посебну драж представљања нових књижевних дјела

Александра Глишић
Поноћне промоције имају посебну драж представљања нових књижевних дјела

Бањалука - Не постоје моралне или неморалне књиге. Књиге могу бити добро или лоше написане. Овако је говорио чувени писац Оскар Вајлд.

А да ли је неко књижевно дјело добро или лоше написано читаоци честе желе да сазнају на промоцијама књига које су у посљедње вријеме почеле да добијају сасвим нову ноту. Издавачи су, у жељи да књижевне вечери на којима промовишу тек објављене наслове учине привлачнијим за публику, направили модернију форму. Осим писаца и књижевних критичара, на промоцијама учествују и глумци који читају одломке из књиге дочаравајући атмосферу дјела или претходно сниме кратке видео-записе.

Ипак, колико год савремени начини израза остављали простора за експерименте, не смије се изгубити смисао промоције, а он је, подсјећа књижевница Тања Ступар-Трифуновић, да упозна читаоце са писцем и књигом.

- Промоција књиге није ријалити шоу и ту сте једним дијелом принуђени држати се класичних образаца. Са друге стране, свакако постоје и књижевни програми који нуде више слободе и на добар, креативан и инспиративан начин настоје придобити публику комбиновањем књижевности са другим умјетностима попут визуелне умјетности, музике, перформанса. Интересантан примјер је група "Ах, Ахилеј" која изводи поезију - навела је Ступар-Трифуновић.

Са друге стране, књижевник Миленко Стојичић истиче да прво треба разграничити да ли се на промоцији представља писац или његово дјело.

- Код нас је углавном ријеч о промоцији писца. Ту су љубљења, честитања, дођу породице, љубавнице. Мало се додирне суштина књига. Долазимо на промоцију не да промовишемо себе него да раширимо руке и крила, односно корице књиге и да омогућимо књизи да полети - каже Стојичић.

Он је подсјетио на поноћне промоције у Новом Саду које су како каже одлично рјешење и углавном се одржавају у кафанама.

- Писање је ноћна, трећа смјена рада у језику. Ноћ је природна за промоцију. Није битно колико је људи дошло на промоцију, него ко су ти људи. Као што каже стара изрека: Ако је он најбољи волим га више од десет хиљада других који су просјечни - каже Стојичић.

У Заводу за уџбенике и наставна Источно Сарајево такође су схватили да морају бити у корак са временом, а промоције дјела која објављују увијек имају другачији садржај.

- Ако је ријеч о белетристици и поезији догађај организујемо заједно са пријатељима са Музичке академије из Источног Сарајева. Горан Врачар познат је као књижевник чије су промоције посебна прича. Када смо промовисали његову књигу "Када ти јаве да сам умро" наступали су музичари, а за ту прилику направљен је посебан видео-запис - рекао је портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Дејан Керлета.

За представљање збирке поезије "Пој славуја" Рада Радовића ангажовали су глумца Народног позоришта Републике Српске Горана Јокића, а за промоцију књиге "Чудовиште из савског језера" Војислава Тодоровића београдску глумицу Срну Ланго.

Ладикова промовисала књиге нага

Миленко Стојичић указао је и на промоције у оквиру којих се промовишу разне ствари, а најмање књига.

- Мултимедијална умјетница Каталин Ладик је своје књиге промовисала нага или 90 одсто нага, а на њеним промоцијама увијек је било по хиљаду и по људи, а не вјерујем да је тих хиљаду људи дошло због језика и поезије, јер једноставно нису могли да чују језик поезије од језика тијела. Ту је тијело у првом плану и то је једна фина замка - подсјетио је Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана