Pobijedila Uspavanka iz Pančeva

Gr. DAKIĆ
Pobijedila Uspavanka iz Pančeva

BANjA LUKA - Pobjednik ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala dječije pjesme, koji je, u organizaciji Radio-televizije Republike Srpske, održan protekle nedjelje u Banskom dvoru i Sportskoj dvorani "Borik", je Sonja Škorić iz Pančeva. Ona je otpjevala "Uspavanku za mene i medu", po tekstu Staniše Banjanina, za koji je muziku komponovao Ognjen Cvekić.

Drugu nagradu je osvojila Polina Kiprač iz Kijeva za pjesmu "Moja Ukrajina", dok je kompozicija "Kad most pazi na rijeku", koju je izvodila Aleksandra Horvat iz Mađarske, osvojila treću nagradu. Nagradu za najbolji tekst dobio je Dejan Đonović za "Pjesmom do zvijezda", nagrada za najbolji aranžman pripala  je Tihomiru Preradoviću za "Zemlju ljubavi", dok je Svilen Stefanov iz Bugarske dobio nagradu Radio-televizije Republike Srpske za najbolji umjetnički utisak. "Televoting" - nagrada publike - pripala je Ivanu Vučkoviću i pjesmi "Moja prva ljubav".

- Nisam očekivala da ću pobediti. Ovo je za mene veliko iznenađenje, ali i velika radost. Na festivalu je učestvovalo veoma mnogo dobrih i kvalitetnih izvođača i upravo zbog toga mi je drago što sam ja pobedila ovde, u Banjoj Luci - rekla je Sonja Škorić.

I Jana Čolović, koja se takmičila sa pjesmom "Pjevajmo svi", smatra da je ovaj festival poslužio svim učesnicima da se još jednom takmiče sa najboljim izvođačima dječije pjesme u ovom dijelu Evrope.

- Čitavu godinu, 365 dana, čekam ovaj dan, čekam Đurđevdanski festival, jer samo tada mogu da budem dijete. A to mnogo želim. Htio sam ja i da vodim ovaj naš veliki festival, ali mi nisu dali. Rekli su mi da pustim da to rade oni koji to znaju bolje. A ja ću, prosto-naprosto, samo uživati u vama, djeci, i vašem stvaralaštvu - rekao je, na otvaranju finalne večeri, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Dragan Davidović.

Gost festivala, pobjednik prošlogodišnje "Evrovizije", Marija Šerifović, izazvala je pravo oduševljenje publike, otpjevavši "Molitvu", čak dva puta, kao i nekoliko pjesama sa novog albuma.

- Volim decu, naročito kad ne kmeče. Prijatno je, ipak, boraviti u Banjoj Luci i pevati pred klincima. Drago mi je što i oni znaju moje pesme i što se ta pobednička euforija proširila i na njih - rekla ja za naš list Marija Šerifović.

Mnoga vrata koja su bila zatvorena, dodala je ona, poslije "Evrosonga" su se otvorila. Sve što je prije toga bilo nemoguće, tada je postalo moguće.

- Bez obzira na sve - novac, slavu, medijsku moć - najvažnije je ostati pribran i do kraja biti svoj. Naravno, mnogo je obaveza koje vas ponekad "rastavljaju" na sitnije delove, ali su to, ipak, "slatke muke". Mislim da sam uspela da očuvam svoju osobenost i pribranost i da nisam dozvolila da me uspeh surva u neku provaliju sujete i večnog nezadovoljstva - kazala je Marija Šerifović.

Ovogodišnji Đurđevdanski festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva za porodicu, omladinu i sport i grada Banja Luka.

 

Žiri i Mari-Mari                                                                     

Muzički pedagog i direktor Međunarodnog festivala u Mađarskoj "Star to born" Adrijan Junek, kompozitor i direktor dječijih festivala u Bugarskoj Dmitar Karnolski, profesor, kompozitor i pjevač Marija Marić, stručni savjetnik za muzičku kulturu u republičkom Pedagoškom zavodu Ilijana Vidaković i muzički urednik Radio-televizije Republike Srpske Igor Divljak bili su članovi žirija finalne večeri Đurđevdanskog festivala. Rođendansku žurku festivala, pored Marije Šerifović, u "Boriku" je uveličala i Mari-Mari.

Scena i voditelji

Scena Đurđevdanskog festivala bila je u obliku velike torte, sa koje su voditelji, Kristina Ivanović Kiki i Bojan Beribaka, svaki čas, krali komadiće na kojima su se nalazila imena učesnika festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana