Петровић-Зечић и Грандић у трци за фотељу Народне и универзитетске библиотеке РС

Александра Маџар
Петровић-Зечић и Грандић у трци за фотељу Народне и универзитетске библиотеке РС

Бањалука - До затварања јавног конкурса за избор новог директора Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске остала су још само четири дана, а у културним круговима већ су почеле спекулације о томе ко ће у наредном мандату засјести у фотељу ове културне институције.

Садашњи директор Љиља Петровић-Зечић потврдила је за "Глас Српске" да се поново кандидовала, а како незванично сазнајемо, у трци за ту функцију су и Александар Грандић, који је запослен у националној библиотеци, и један од бивших директора Народне библиотеке у Градишци.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске рекли су нам да процедуру избора кандидата спроводи комисија коју именује Влада Републике Српске.

- Комисија се састоји од пет чланова (три члана су из Министарства просвјете и културе, два члана су стручњаци из библиотечке дјелатности) - казали су из министарства.

Напомињу да ће комисија за избор прегледати све пријаве које стигну у прописаном року, до 28. новембра, те ће након спроведене процедуре, у складу са законским роковима и на основу критеријума за избор и именовање, предложити најбољег кандидата.

- Након тога на основу достављеног приједлога Влада РС званично именује директора Народне и универзитетске библиотеке РС - објаснили су из ресорног министарства.

Петровић-Зечић се осврнула на успјехе током пет година на овој позицији, те за наредни период најавила значајне пројекте.

- Када направим осврт на ових пет година, могу слободно рећи да је библиотека направила велики искорак. Својим највећим успјехом сматрам поврат одузете надлежности на библиотечко-информациони систем КОБИС коју је 2006. године преузела библиотека у федералном Сарајеву - подсјетила је она.

За крај ове године најављује реализацију великог пројекта, а ријеч  је о аутоматизацији позајмљивања књига.

- Нема више класичних библиотечких картица, уписивања датума враћања, све је потпуно аутоматизовано. Наш корисник ће у сваком тренутку знати када треба да врати књигу, моћи ће да задужи књигу преко интернета, да је резервише - најавила је она планове ако буде поново изабрана за директора НУБРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана