Паулина Манов-Ђурђевић: Нушићеви ликови живе међу нама

Мирна Пијетловић
Паулина Манов-Ђурђевић: Нушићеви ликови живе међу нама

Бранислав Нушић је, нажалост, и данас наш савременик и као да није прошло целих 150 година од његовог рођења. Нушићеви ликови су свакодневно међу нама.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" београдска глумица Паулина Манов-Ђурђевић која је гостовала у Бањалуци са Београдским драмским позориштем, чија је глумачка екипа маестрално извела комад "Три класе и госпођа Нушић" у Народном позоришту Републике Српске.

Она додаје да публика свуда исто реагује, јер је представа универзална, забавна и шаљива, те нас подсјећа на оно што се данас дешава, као што је куповина диплома, понашање "министарки" и многе друге ствари.

- Милица Краљ је режирала једну од две моје најважније представе у животу. Представа "Силвиа" играла се у Атељеу 212 десет година 99 пута и ја сам у тој представи играла пса. А када сам чула да ће режирати комад "Три класе и госпођа Нушић", јако сам се обрадовала, јер сам знала да ће направити одличну представу - рекла је Манов-Ђурђевић.

Данас је, каже Манов-Ђурђевић, јако тешко радити комедију, а то што су на крају сваког извођења до сада награђени смијехом и аплаузом, представља велики успјех.

- Било ми је изузетно инспиративно поново сарађивати са Милицом, лепо смо се забављали, иако је било веома тешко, јер уопште није лако засмејати људе - прича о сарадњи са редитељком ова талентована глумица, која је на сцени оживјела лик Нушићеве жене.

Заиста изузетан текст је написао њен супруг Владимир Ђурђевић, тако да је ова глумица имала, како каже, ексклузивни увид у сваку ријеч његовог настајања.

- Текст је у ствари био наручен са Радио Београда поводом 150 година од  рођења Бранислава Нушића. Међутим, то што су на крају добили од Владимира заиста нису очекивали, јер је он написао чисту комедију. Онда је прихваћено да се комад ради у Београдском драмском позоришту, на радост свих нас - истиче Манов-Ђурђевић.

Открива да је Владимир Ђурђевић доста проучавао Нушићеву биографију и када је дошао до дијела гдје писац након робије одлази у Битољ као писар прве класе, те се након извјесног времена враћа у Београд као вицеконзул са женом, тог дијела боравка у Битољу и његове женидбе нигдје нема записаног у биографији.

- Е управо о томе и говори наша представа. Влада је измислио и направио реконструкцију догађаја шта се све дешавало Нушићу у Битољу. Задовољан је и како смо ми то све доживели и на крају како је цела прича одиграна на сцени - каже Паулина и додаје да је Владимир Ђурђевић долазио на пробе и водио их кроз текст и доста им помогао да све то заједнички изнесу на позоришне даске.

Нове улоге

- Ускоро ћу почети да радим на тексту "Моје дете" са Егоном Савином, а требало би да радим и на једном пројекту на телевизији, али не бих детаљисала о томе још увек. Волим подједнако и позориште и телевизију, али ми је ипак можда за нијансу лакше у позоришту јер постоји одређено време развоја лика, а на телевизији и филму је то инстант и немате много времена да се поистоветите са ликом - рекла је Паулина Манов-Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана