Palladio string quartet јединствен камерни састав из Бањалуке: Свјетски хитови изазов за виолину и виолончело

Александра Маџар
Palladio string quartet јединствен камерни састав из Бањалуке: Свјетски хитови изазов за виолину и виолончело

Бањалука - Замислите да слушате свјетски познате поп, рок, евергрин, хаус пјесме, али и филмску музику преаранжирану за четворо гудача. Они који воле и знају да уживају у музици могу замислити, али на њихово задовољство, могу и чути, јер баш такве ноте доноси јединствен бањалучки гудачки квартет "Palladio string quartet".

Дугогодишњи пријатељи, сада дипломирани музичари и педагози, виолинисткиње Рената Каурин, Срна Мајер, Шарлота Лудрован и виолончелиста Озрен Ћетковић послије многобројних наступа у различитим камерним ансамблима, али и као чланови Бањалучке филхармоније и "Рок симфоније" одлучили су да споје своје искуство и љубав према музици и засвирају заједно на сцени. Прије неколико дана у музичком студију Нинослава Добријевића снимили су своју прву обраду пјесме "Without you", једног од најбољих ди-џејева на свијету Дејвида Гета и наишли на одличне реакције свих оних који овај састав прате на друштвеним мрежама.

- Из озбиљног свирачког стажа, који имамо све четворо, хтјели смо да направимо састав који ће изводити музику коју приватно волимо и слушамо - испричала је Рената Каурин.

Јединствени су, како каже, управо по томе, јер у Бањалуци, а и широм Српске ниједан гудачки квартет не изводи овакав репертоар.

- Аранжмане попут ових није могуће наћи преко интернета, зато нам је у томе помогла и колегиница Јелена Врховац, која је дипломирани диригент - прича ова виолинисткиња.

Највећи изазов у њиховом случају је постићи да четворо извођача звуче као један.

- Одлучили смо да о нама, прије свега, говори наше свирачко умијеће. Мукотрпним вјежбањем могуће је постићи јединствену боју, чисто свирање, изузетну прецизност која свакако представља врхунац у извођењу камерне музике - објашњава Кауринова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана