Пале: Одиграна представа 186. степеник

Срна
Пале: Одиграна представа 186. степеник

Пале - Студентско позориште Пале вечерас је у оквиру Госпојинских свечаности и прославе Дана општине, у Културном центру на Палама одиграло представу "186. степеник", коју је режирао Немања Костић по тексту Борислава Пекића.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је велики значај културних догађаја, поготово за средину као што су Пале.


"Пале су универзитетски центар и само постојање факултета, свих образовних установа, подразумијева да и у културном смислу морамо бити едуковани", истакао је Југовић.

Он је рекао Студентско позориште солидно и квалитетно ради, а доказ је и посљедња награда коју су донијели са бањалучког фестивала.

Глумац у представи Вељко Ђоковић рекао је новинарима да је представа рађена према Пекићевом дјелу које је засновано на истинитим догађајима.

Ђоковић је навео да се представа бави истинама и лажима изреченим о нацистичком концентрационом логору Матхаузен, а радња се дешава почетком осамдесетих година прошлог вијека.

"У средишту радње су новинар лондонског жГардијанаж Мајкл Хигинс и бивши логораш Емануел Голдман који покушавају да одмрсе клупко историје спетљано у жици нацистичког логора Матхаузен давне 1943. године", додао је Ђоковић.

Он је рекао да је ово девето извођење представе, а да је трећи пут изводе пред паљанском публиком.

Глумац Немања Поповић рекао је да у представи игра Јевреја Емануела, бившег логораша који након 40 година жели да открије истину о Матхаузену.

Он је додао да је ово "шкакљива" и специфична представа чија порука није само борба против фашизма, већ и трагање за истином, докле она може довести и како се на крају заврши када се сазна истина.

"Представа је сама по себи била прилично захтјевна и компликована - од режије, шминке, па надаље, али је некако дошла у периоду када смо сви били жељни представе јер Студентско позориште није радило ништа годину дана и са ж186. степеникомж смо дошли да покажемо све што можемо", нагласио је Поповић.

Он је рекао да је Студентско позориште Пале са представом "186. степеник" освојило много награда - у Лакташима за најбољу режију, на Кестенбургу у Бањалуци за најбољу колективну игру дана, а у Мркоњић Граду освојили су прву награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана