Падају тајне о државницима

Александра Глишић
Падају тајне о државницима

Бањалука - Архив Републике Српске припрема изложбу архивских докумената "Личности и потписи" (Аутографи познатих личности на документима Архива Југославије) која ће бити отворена 22. априла у 13 часова у Бањалуци.

Директор Архива РС Душан Поповић каже да је изложба постављена у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске и да је резултат вишедеценијске сарадње са Архивом Југославије.

- Изложба ће бити отворена поводом Дана Архива Републике Српске (20. април) и Дана града Бањалуке (22. април). Званично отварање повјерено је члану Предсједништва БиХ из РС Небојши Радмановићу - најавио је Поповић.

Помоћник директора Архива РС Бојан Стојнић истиче да је на поставци представљено 156 државника, политичара, дипломата и других личности које су пресудно утицале на политичке догађаје у Европи и свијету током 20. вијека.

- Поставка садржи четири хронолошко-тематске цјелине: Краљевина Југославија, Свијет између два рата, Послијератна Југославија и Свијет послије рата. У оквиру сваког изложбеног експоната дата је фотографија личности, документ са његовим потписом и кратка биографија - казао је Стојнић.

Изложбу прати каталог за који је уводну ријеч написао др Чедомир Антић, доцент на Филозофском факултету у Београду.

Он је упоредио раније и садашње вријеме према начину комуникације, државној и међудржавној комуникацији и размјени информација.

- Као што је овај архив остао без своје државе, тако су и аутографи, некада толико занимљиви и истраживачки важни, у ново време изгубили на важности - записао је Антић.

"Гласник" 

Нови број научно-стручног часописа "Гласник" који објављује Архив Републике Српске биће промовисан 23. априла у 19 часова у Банском двору у Бањалуци. 

- И поред великих финансијских проблема, успјели смо да издамо шести број "Гласника". Ако у наредном периоду не будемо имали подршку за рад на овом једином архивистичком часопису у Српској, мораћемо обуставити његово објављивање - каже Душан Поповић.

Секретар Архива РС Зоран Мачкић каже да "Гласник" на 620 страница доноси квалитетне текстове стручњака из области архивистике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана