Оживљено златно доба бањалучких балова

Александра Глишић
Оживљено златно доба бањалучких балова

Бањалука - Елегантни шешир бана Тодора Лазаревића и префињене хаљине његове супруге Наде Лазаревић само су дио изложбе коју је приредила њихова унука Надежда Лазаревић-Ковачевић и поставила у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Насловљена „У посјети бану - др Тодор Лазаревић, бан Врбаске бановине“, изложбу је брижљиво припремила заједно са супругом Драганом Ковачевићем.

Четврти бан Врбаске бановине, Тодор Лазаревић оставио је значајан траг у политичком животу Бањалуке, Краљевине СХС и Краљевине Југославије. Прије ступања на позицију бана, био је комесар Обласне самоуправе Врбаске, у три сазива народни посланик.

Успомене на његов приватни живот оживљене су на изложби коју је у сриједу увече отворио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Први пут смо учесници и свједоци изложбе која је посвећена бану Лазаревићу. Наша жеља је да не останемо само на изложби, јер већ дуго разговарамо о томе да досањамо још један сан, а то је да Бански двор буде мјесто нечега што бисмо назвали музејом Бановине или неке сличне поставке, чији ће неизоставни дио бити и овај својеврсни легат бана Тодора Лазаревића - рекао је Радојичић.

У оквиру изложбе посјетиоци имају прилику да виде намјештај, свечану одјећу, породичне фотографије, телефон, писаћу машину, козметички сет и бројне занимљивости из златног доба бањалучких балова када је бан Лазаревић био на врхунцу каријере.     

Изложене су предивне хаљине које је баница Лазаревић носила на баловима, као и њене рукавице и накит који доносе дашак неких других времена из другог угла.

Надежда Лазаревић-Ковачевић подсјећа да је Тодор Лазаревић био први Крајишник на челу Врбаске бановине, али и посљедњег бана који је живио у згради данашњег Банског двора.

- Сви предмети, намјештај, фотографије и документа која су изложена потичу из породичне збирке Лазаревића. Све што је моја бака успјела да сачува мој супруг и ја смо наставили да се бринемо за то. И на овај начин се види зашто је бановина тако радосно дочекала постављење бана Лазаревића за четвртог бана јер су жељели да напокон дође неко ко је са ових простора. Бан Лазаревић је сав свој животни и радни вијек посветио развоју ове средине. Рођена сам двадесетак година послије дједове смрти, али оно што сам слушала од оца и баке је да је био бескрајно емотиван и добар човјек. Увијек су ми говорили да би ме као једину унуку обожавао и бескрајно размазио - нагласила је Лазаревић-Ковачевић.

Бан Лазаревић је рођен у селу Љешњанима код Новог Града, а био је бечки студент, угледни адвокат и судија. Изненада је преминуо 1938. године, у 51. години.

Успомене на бана Лазаревића у свом говору оживио је професор Ненад Кецмановић.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић истиче да је ова изложба веома важан догађај у оквиру двомјесечног програма обиљежавања 85 година од оснивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана