Отворена манифестација у част Душка Трифуновића

Срна
Отворена манифестација у част Душка Трифуновића

Пале - У Културном центру Пале вечерас је отворена дводневна књижевна манифестација "Дани Душка Трифуновића", посвећена овом српском пјеснику, књижевнику и телевизијском аутору.

Директор Културног центра Пале и организатор манифестације Марко Сикима каже да је ово 11. манифестација која се организује у част великог пјесника и ствараоца.


"Овом манифестацијом окупљамо пријатеље, колеге, пјеснике и поштоваоце непролазног стваралаштва Душка Трифуновића. Првог дана предвиђено је књижевно-музичко вече за одрасле, а други дан је посвећен дјечијој поезији", рекао је Сикима новинарима.

Он каже да је концепт манифестације књижевно-музички с обзиром на то да је више од 200 пјесама Душка Трифуновића музички обрађено.

Сикима је подсјетио да се књижевна награда "Душко Трифуновић" додјељује сваке друге године за допринос афирмацији српског језика, те да ће наредна бити уручена 2018.

Бесједу о Душковом стваралаштву говорио је његов пријатељ Момчило Мошо Одаловић, који је нагласио да је Трифуновић био занимљива, аутентична и драгоцјена појава српског пјесништва.

"Имао сам утисак да он уситњеним, жустрим корацима увијек удупла пређени пут, не осврћући се у ретровизор да види шта је то прешао и срљајући у други посао. Све што је радио, радио је својим даром, жаром и стваралачким темпераментом, тако да за њега волим рећи да је Душко 'Тајфуновић'", рекао је Одаловић.

Пјесник Ђорђо Сладоје, први добитник награде "Душко Трифуновић", каже да је Трифуновић био један од најзначајнијих српских пјесника.

"Душка треба гледати као важног пјесника који је писао прилично закукуљену поезију коју је знао да протури у народ и то је била његова посебна вјештина", наглашава Сладоје.

У музичком дијелу програма наступио је бенд Дејане Хршум, који је изводио композиције на стихове Душка Трифуновића.

Прве вечери ове дводневне манифестације представљена су издања Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине, те отворена изложба слика Удружења љубитеља умјетности Пале.

Сутра, другог дана манифестације, пјесници ће посјетити основне школе.

У 15.00 часова биће одржан Дан дјечије поезије под називом "Прво воће" у којем ће учествовати Радмила Кнежевић, Миленко Јевђевић, Маријана Петронић, Миланко Боровчанин Ромсок, Мошо Одаловић и Љубивоје Ршумовић.

Манифестација ће бити завршена додјелом награда по конкурсу о теми "Знам зашто".

Покровитељи манифестације су Град Источно Сарајево, Општина Пале, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, а организатор је Културни центар Пале.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. По доласку у Сарајево, са 25 година издао је прву књигу. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су "Бијело дугме", "Индекси", Здравко Чолић, Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево "Шта дјеца знају о завичају".

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана