Отворена изложба радова са ликовне колоније Сретен Стојановић

Срна
Отворена изложба радова са ликовне колоније Сретен Стојановић

Приједор - У приједорској Галерији ж96 вечерас је отворена изложба радова учесника 12. Ликовне колоније "Сретен Стојановић".

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш, отварајући изложбу, захвалио је умјетницима који су у претходном периоду стварали на Козари и своја дјела овом приликом изнијели пред приједорску публику.


"Козара је била довољно инспиративна и радује нас што ће дио ових радова красити и просторе зграде градске управе, али и обогатити умјетничку збирку Музеја Козаре, што је пракса сваке колоније", навео је Миљуш.

На Козари су од 8. до 13. августа стварали Габријела Булатовић, Даниела Фулгоси, Милица Црнобрња Вукадиновић, Катарина Зарић, Радомир Кнежевић, Весна Кнежевић, Саша Филиповић, Ивана Флегар, Зоран Бановић као селектор и Младен Каран као специјални гост колоније.

Рад умјетника пратила је Оливера Вукотић, историчар умјетности и ликовни критичар, кустос УЛУС-а из Београда. Њен задатак, као активног учесника колоније, био је да у тексту за каталог изложбе сумира укупне резултате колоније са аспекта теорије и ликовне критике.

"На мапи културних дешавања у Републици Српској и шире, ова колонија је позиционирана као једна од најзначајнијих смотри ове врсте", навела је Вукотићева у каталогу за ову изложбу.

Она је нагласила да је Ликовна колонија "Сретен Стојановић" фузија снажног духовног насљеђа и умјетничке креативности.

Изложба је дио програма овогодишњих 45. Књижевних сусрета на Козари који ће званично бити отворени сутра увече свечаном академијом у Позоришту Приједор гдје ће овогодишњем лауреату Миловану Данојлићу бити уручена награда "Књижевни вијенац Козаре".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана