Отворена изложба радова са Другог међународног бијенала радова на папиру

Отворена изложба радова са Другог међународног бијенала радова на папиру 22.08.2018 23:15 | Срна

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба 191 рада 115 аутора са Другог међународног бијенала радова на папиру “Приједор 2018” и додијељене награде и признања изабраним ауторима.

Директор Музеја Зоран Радоњић рекао је да радује да се на конкурс који је објављен почетком године пријавило 163 аутора из 23 државе, са свих континената осим Африке са укупно 296 радова.


“Сличан је број радова и аутора као на претходном бијеналу, међутим на овом бијеналу смо имали само тридесеак званично позваних аутора и неколико аутора из Приједора, тако да су сви остали аутори пролазили кроз компликовану процедуру пријаве и касније жирирања, а то довољно говори колико аутори желе да излажу на овом бијеналу”, истакао је Радоњић.

Он је истакао да, осим што је ово једино међународно бијенале у Републици Српској и једино те врсте у БиХ, радује што су аутори поклонили велики број радова,тако да ће ликовна збирка Музеја Козаре бити богатија за 124 врхунска рада.

Изложбу је отворио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, истичући да је велики број аутора са свих страна свијета потврдио карактер бијенала као међународног.

“Град Приједор је, уз Музеј Козаре, поносан домаћин овог догађаја који има изузетан значај у културно-умјетничким круговима не само у нашем граду”, рекао је Ђаковић.

Радове на овогодишњем бијеналу оцјењивао је међународни жири у саставу Мајкл Никсон /Велика Британија/, Љиљана Суботић /Србија/ и Миливоје Унковић /БиХ/.

“Драго ми је да ова манифестација постаје препознатљива на широком ликовном плану, будући да су радови стигли из цијелог свијета, а највише је заступљена категорија цртеж и графика с обзиром да су у питању мали формати који треба да представе неки интимни доживај”, истакла је историчар умјетности и члан жирија Љиљана Суботић.

Отварање изложбе била је прилика да се додијеле три равноправне награде ауторима Ахмету Синасију Ислеру из Турске, Клеу Вилкинсону из Аустралије и Весни Добричић из Србије.

Жири се ове године опредијелио, да поред ове три главне награде у висини од по 500 евра, додијели посебна признања за ауторе Катарину Зрнић и Наталију Киш из Србије те Бети Брицељ из Словеније.

“У Републици Српској сам први пут и веома сам срећан што сам позван на ову церемонију. Награду нисам очекивао, награда је добра и важна, али мени је награда што сам овдје”, рекао је награђени аутор из Турске Ахмет Синаси Ислер.

Радови са Другог међународног бијенала ће, због великог броја, бити изложени у Музеју Козаре и Галерији “Сретен Стојановић” до 29. септембра.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица