Отворена изложба Станишта духа Велимира Илишевића

Срна
Отворена изложба Станишта духа Велимира Илишевића

Приједор - Изложба слика умјетника из Швајцарске Велимира Илишевића под називом "Станишта духа" отворена је вечерас у Музеју Козаре у Приједору.

Изложба је дио истоименог пројекта коју ће истовремено моћи да види публика и у Бањалуци, Требињу и Љубљани.


Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је новинарима да је Илишевић, након Здравка Вајагића, други аутор који у овој установи излаже по позиву, "што већ само по себи говори о квалитету његовог стваралаштва".

"Препоруку за његово представљање приједорској ликовној публици дао је Радован Крагуљ и сама биографија Илишевића као аутора и изложбе у галеријама као што су у Удружењу ликовних умјетника Улма, Музеју у Шафхаузену, те низ београдских галерија и музеја, говоре у прилог томе да је донесена права одлука да овај умјетник излаже и у Приједору", навео је Радоњић.

Он је истакао да се Илишевићево стваралаштво само по себи опире рационалном тумачењу.

"Његов ликовни израз је искрен и сликарски потпун, све је јако и сочно и искрено се радујем да ће Музеј послије ове изложбе имати још једну вриједну слику у својој ликовној збирци, а коју нам аутор оставља", рекао је Радоњић.

Организатор изложбе Милан Кнежевић истакао је да је ријеч о аутору који је изузетно вреднован у Швајцарској.

"Да би се дочарало то вредновање истичем да је Илишевићу у Шафхаузену организована ретроспективна изложба, фонд за њену организацију био је 150.000 КМ, а од 220 умјетника из Швајцарске он је изабран да представља ту земљу у међудржавноој размјени у Паризу на шест мјесеци", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да се Илишевић не може смјестити "ни у једну ладицу" јер не ради фигуративно ни апстрактно.

"Он појмовно разара и тјера нас да поновно реконструишемо његов умјетнички свијет", рекао је Кнежевић.

Аутор Велимир Илишевић изјавио је да је ова иззложба наставак неколико изложби које је имао у Швајцарској, а гдје је скоро била и његова ретроспективна изложба.

"Слике изложене овдје су избор из те изложбе, а затим су ту радови из циклуса жХодлерова играж, затим серија новијег датума из циклуса жНикад више, вишеж и неколико радова из најновијег циклуса жКонтактне сликеж које повезује станиште духа тамо одакле потичем и тамо гдје сам наставио живот", рекао је он.

Илишевић је рођен 1965. године у Сиску, а одрастао је и школовао се у Приједору. Интересовање и склоност према умјетности одводи га на даље школовање у Нови Сад.

У Швајцарску одлази 1989. године, те тамо годину дана проводи на Умјетничкој школи у Цириху, а потом почиње да ради самостално.

Данас живи и ради у Швајцарској, у граду Штајн на Рајни, а своја дјела је до сада излагао у реномираним галеријским просторима у Швајцарској, Шпанији, Њемачкој, Словенији, Италији, БиХ и Србији.

Стваралаштво сликара Велимира Илишевића заузима посебно мјесто у односу на стил, избор мотива, начин наношења боја и у односу на његову сликарску домишљатост.

Илишевић себе сматра представником традиције експресионистичког сликарства, које сеже од Винсента ван Гога и Хаима Сутина до Вилфрида Мозера и Филипа Густона.

Изложба "Станишта духа" отвара се сутра у Бањалуци, а ову поставку у Музеју Козаре Приједорчани ће моћи да погледају до 25. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана