Отворен филмски фестивал Краткофил плус

СРНА
Отворен филмски фестивал Краткофил плус

Бањалука - На бањалучкој тврђави Кастел вечерас је свечано отворен Међународни филмски фестивал "Краткофил плус", на ком ће бити приказан 31 филм из 25 земаља, међу којима и два из БиХ.

Фестивал је отворен премијерним приказивањем филмова снимљених у оквиру пројекта "Краткофил јуниор", који је подржао UNICEF.

Осим такмичарског дијела, који обухвата кратке форме филма, на фестивалу ће у ревијалном дијелу бити приказани филмови "Пинг-понг љето" режисера Мајкла Тулија из САД и "Погребник" режисера Драгана Николића из Србије.

Директор Фестивала Дарија Бузаковић оцијенила је да ће филмови који ће бити приказани на фестивалу додатно проширити границе умјетничког израза.

"Филмовима ће бити истражене и теме које су кључна мисија овог фестивала, а то су преиспитивање стварности и стварање бољег друштва и окружења за све нас", рекла је новинарима Бузаковићева.

Селектор програма Владан Петковић нагласио је да је програм овогодишњег "Краткофила" веома разноврсан, прије свега по стиловима и жанровима филмова, али и гледајући на географско подручје одакле долазе, укључујући и филмове из Јужне Америке и Азије.

Посјетиоце фестивала, чији су генерални покровитељи предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство просвјете и културе Српске и град Бањалука, очекује и низ пратећих програма.

Организатори су посебну захвалност исказали америчкој Амбасади у БиХ и Канцеларији специјаног представника ЕУ у БиХ.

Фестивал ће трајати до четвртка, 24. јула, када ће бити додијељена велика награда фестивала, награда за најбољи регионални филм, награда публике и специјална признања жирија који чине стручњаци из филмске умјетности Ева Па, Елин Бенет и Милош Милошевић.

Отварању "Краткофил плуса" присуствовале су званице из културног и јавног живота Републике Српске, БиХ и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана