Отварање изложбе “У сусрет Берлинском конгресу”

М. М.
Отварање изложбе “У сусрет Берлинском конгресу”

Бањалука - Изложба “У сусрет Берлинском конгресу” биће отворена вечерас у 19 часова у Музеју Републике Српске.

Ове године навршило се 140 година од краја српског устанка, Берлинског конгреса и аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. Изложба о овим историјским догађајима приређена током 2006. поставила је основе за њихово даље музеолошко истраживање. Историјски предмети, осим што су прворазредни извори за историју, могу да послуже и као музејски изложбени материјал. Због своје документарности, као и непосредне везе са историјским догађајима, архивски елементи су неизоставни експонати. Највећи број архивске грађе из устанка 1875-1878. године чува се у неколико српских и хрватских националних институција. Током изучавања архивске грађе у Архиву Србије је пронађен одређени број докумената изузетне вриједности. Ријеч је о архивској грађи из фонда Министарства иностраних дела - политичко одељење (1871-1918).

Изложена грађа односи се углавном на кореспонденцију устаничког политичког вођства са српском владом, као и на вијести о устанку, Берлинском конгресу и окупацији, објављене у неколико најзначајнијих новина тога времена (Босна, Бранислав, Приморац, Српске новине).

На изложби, која се организује поводом Дана Музеја Републике Српске, биће представљено 67 експоната, од чега: 38 докумената, 20 фотографија и девет примјерака новина. Аутор изложбе је историчар Братислав Теиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана