Око 10.000 посјетилаца видјело 34 различита садржаја у приједорској Галерија 96

Срна
Око 10.000 посјетилаца видјело 34 различита садржаја у приједорској Галерија 96

Приједор - Приједорска "Галерија 96" лани је организовала 11 ликовних изложби, 13 музичких садржаја, девет књижевних вечери и једну трибину, а ове програме видјело је око 10.000 посјетилаца.

"Много се инсистира на колективним посјетама ученика основних и средњих школа, па се с тим у вези одржавају лични контакти са наставницима и професорима ликовне умјетности. То и јесте право вријеме за стварање културних навика и развијања потребе за конзумирањем културних садржаја", наводи се у извјештају о раду ове јавне установе за 2016. годину.

Простор "Галерије 96" током цијеле године испуњен је ликовним умјетничким дјелима разних форми - слике, карикатуре, цртежи, скулптуре и фотографије, што је прави мамац за одржавање програма из других умјетничких дисциплина.

"У оваквом амбијенту свака умјетност изгледа узвишеније и код публике изазива озбиљнији приступ програму", наводи се у извјештају.

Посебну драж ликовним догађајима у овом простору дају музички програми који се организују приликом отварања изложби, али и посебни, самостални концерти који у умјетничком окружењу изложених дјела добијају сасвим нову димензију.

"жГалеријаж је у потпуности отворила врата младим музичарима из Музичке школе жСаво Балабанж Приједор и тиме показује своју опредијељеност да помаже у афирмацији младих умјетника", истичу у најмлађој приједорској установи културе.

Најзначајнији програм "Галерије" и у 2016. години био је 10. Фестивал цртежа и музике. Заштитни знак "Галерије", уз стално напредовање, дошао је и до свог првог јубилеја, а за одредницу је имао ликовну област вајање, у техници теракота.

"Галерија 96" у цијелости се финансира из буџета града Приједора. У буџету за ову годину "Галерији" је намијењено 98.300 КМ, док је лани од планираних 96.576 КМ извршење било 96.346 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана