Одржано књижевно вече У Андрићевом разреду

Срна
Одржано књижевно вече У Андрићевом разреду

Вишеград - У спомен-учионици Иве Андрића одржано је књижевно вече под називом "У Андрићевом разреду" поводом 123 године од рођења књижевника и нобеловца Иве Андрића и 70 година од штампања романа "На Дрини ћуприја".

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је новинарима да су библиотекари, али и ученици и њихови професори дужни да одају поштовање српском нобеловцу и обиљеже Дан библиотекара Републике Српске.

"Дан библиотекара је везан за рођендан Ива Андрића јер ми слиједимо његов пут. Он је књижевник, академик, дипломата, добитник Нобелове награде за књижевност, приповједач снажне имагинације, изузетан познавалац Босне, сјајан сликар психологије и менталитета босанског човјека", рекла је Мијатовићева.

Она је додала да се Андрић одликовао изузетном чистотом језика и стила и префињеним психолошким анализама, а посебно у романима "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица" и "Проклета авлија".

Мијатовићева је истакла значај Андрићеве молитве, која гласи "Боже, не допусти да срце наше остане празно, него дај пошто од твоје воље све зависи да увијек желимо и да се надамо и да то што желимо буде добро и стварно и да наша нада не буде испразна".

Библиотекарка у Библиотеци "Иво Андрић" у Вишеграду Миљана Пецикоза рекла је да је ова библиотека припремила рецитал са члановима литерарне секције библиотеке.

"За Вишеград је врло битно обиљежавање свих јубилеја везаних за Андрића, зато што је Вишеград Андрићев град и он га је тако представио у својим дјелима", рекла је Пецикоза.

Пјесник Драгица Грбић рекла је да је да Вишеград обиљежава Андрићев рад, као и годишњице његовог рођења и смрти.

"Андрић живи, његов дух је вјечан у овом граду, а што је највише битно овдје су присутна дјеца из Основне и Средње школе тако да свака генерација проживљава Андрићеве мисли", рекла је Грбићева.

У програму су, осим чланова драмске секције Средње школе "Иво Андрић" и чланова литерарне секције Народне библиотеке "Иво Андрић", учествовали и чланови Друштва љубитеља писане ријечи "Мост" из Вишеграда.

Организатори књижевне вечери су Дом културе Вишеград, Народна библиотека "Иво Андрић", Средња школа "Иво Андрић" и Друштво љубитеља писане ријечи "Мост" из Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана