Odrastanje uz umjetnost

Aleksandra Madžar
Odrastanje uz umjetnost

Banjaluka - Institucije kulture u RS u svom umjetničkom programu, pravljenom tako da oplemenjuje duh svih generacija, nikada ne zapostavljaju i one najmlađe, za koje je odrastanje kroz umjetnost neophodno.

Dokaz tome su bogati sadržaji koje organizuju muzeji i biblioteke gdje osnovci i srednjoškolci imaju priliku da pokažu svoj talenat. Organizatori programa poručuju da je ovakav vid obrazovanja i oplemenjivanja najmlađih od velikog značaja za izgradnju njihovih identiteta.

- Dječija biblioteka "Borik" godinama radi na tome, prije svega promovišući čitanje i individualni razvoj i obrazovanje svakog djeteta - rekla je koordinator u ovoj biblioteci koja djeluje pri Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS Aleksandra Čvorović.

Objasnila je da su neophodne i različite socijalno-komunikacijske, kreativne i edukativne radionice u kojima mališani imaju priliku da učestvuju i obogate svoje znanje i vještine.

- U prostorijama biblioteke savjetujemo tinejdžere, nudimo im priliku da izrade rukotvorine, da se upoznaju sa školom bontona, geografijom, školom slikanja, glumom, kreativnim pisanjem, učenjem stranih jezika... - istakla je Čvorovićeva.

I vrata Muzeja savremene umjetnosti RS otvorena su za najmlađu publiku pa su organizovali dvije radionice u okviru "Multimedija art projekta".

- Prva video-radionica "Video-edicija 01" na čelu sa umjetnikom Mladenom Miljanovićem okupila je studente, mlade umjetnike, režisere, snimatelje i sve zainteresovane za video-umjetnost - rekla je portparol Muzeja savremene umjetnosti RS Branka Šestić.

Podsjetila je da su u vrijeme održavanja izložbe "Time Being Time" imali trodnevnu  radionicu stop animacije za polaznike Škole crtanja i slikanja "Dragaš". Moderatori su bili likovni umjetnici Miodrag Manojlović, Renato Rakić i Nemanja Mićević koji su nizom vježbi, razradom scenarija i crtanjem knjige snimanja djeci približili animaciju kao jedan od načina kreativnog izražavanja.

Muzej RS takođe veliku pažnju poklanja djeci, pa Pedagoška služba realizuje brojne sadržaje.

- Mališani imaju mogućnost da obiđu stalnu postavku i tematsku izložbu, da učestvuju u radionicama grnčarstva, likovnim radionicama, u izradi nakita, slikanju na staklu - kaže viši muzejski pedagog Dušanka Miholić.

Dodaje da svake godine organizuju "Proljeće u Muzeju", kao i da pripremaju program povodom Nedjelje djeteta i Svjetskog dana djeteta.

Književnost

Na afirmaciji književnosti za djecu radi i banjalučka Podružnica Udruženja književnika Srpske koja organizuje književne susrete "Stanko Rakita". U okviru ove manifestacije ustanovljena je i nagrada za najbolju knjigu za djecu koja nosi naziv po ovom srpskom piscu. Program obuhvata i druženje pisaca sa djecom, ali i predstavljanje književnih radova školaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana