Одрастање уз умјетност

Александра Маџар
Одрастање уз умјетност

Бањалука - Институције културе у РС у свом умјетничком програму, прављеном тако да оплемењује дух свих генерација, никада не запостављају и оне најмлађе, за које је одрастање кроз умјетност неопходно.

Доказ томе су богати садржаји које организују музеји и библиотеке гдје основци и средњошколци имају прилику да покажу свој таленат. Организатори програма поручују да је овакав вид образовања и оплемењивања најмлађих од великог значаја за изградњу њихових идентитета.

- Дјечија библиотека "Борик" годинама ради на томе, прије свега промовишући читање и индивидуални развој и образовање сваког дјетета - рекла је координатор у овој библиотеци која дјелује при Народној и универзитетској библиотеци РС Александра Чворовић.

Објаснила је да су неопходне и различите социјално-комуникацијске, креативне и едукативне радионице у којима малишани имају прилику да учествују и обогате своје знање и вјештине.

- У просторијама библиотеке савјетујемо тинејџере, нудимо им прилику да израде рукотворине, да се упознају са школом бонтона, географијом, школом сликања, глумом, креативним писањем, учењем страних језика... - истакла је Чворовићева.

И врата Музеја савремене умјетности РС отворена су за најмлађу публику па су организовали двије радионице у оквиру "Мултимедија арт пројекта".

- Прва видео-радионица "Видео-едиција 01" на челу са умјетником Младеном Миљановићем окупила је студенте, младе умјетнике, режисере, сниматеље и све заинтересоване за видео-умјетност - рекла је портпарол Музеја савремене умјетности РС Бранка Шестић.

Подсјетила је да су у вријеме одржавања изложбе "Тиме Беинг Тиме" имали тродневну  радионицу стоп анимације за полазнике Школе цртања и сликања "Драгаш". Модератори су били ликовни умјетници Миодраг Манојловић, Ренато Ракић и Немања Мићевић који су низом вјежби, разрадом сценарија и цртањем књиге снимања дјеци приближили анимацију као један од начина креативног изражавања.

Музеј РС такође велику пажњу поклања дјеци, па Педагошка служба реализује бројне садржаје.

- Малишани имају могућност да обиђу сталну поставку и тематску изложбу, да учествују у радионицама грнчарства, ликовним радионицама, у изради накита, сликању на стаклу - каже виши музејски педагог Душанка Михолић.

Додаје да сваке године организују "Прољеће у Музеју", као и да припремају програм поводом Недјеље дјетета и Свјетског дана дјетета.

Књижевност

На афирмацији књижевности за дјецу ради и бањалучка Подружница Удружења књижевника Српске која организује књижевне сусрете "Станко Ракита". У оквиру ове манифестације установљена је и награда за најбољу књигу за дјецу која носи назив по овом српском писцу. Програм обухвата и дружење писаца са дјецом, али и представљање књижевних радова школараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана