Одлазак великог музичара и фронтмена Идола

Припремила: Александра Маџар
Одлазак великог музичара и фронтмена Идола

Беч - Један од истинских великана југословенске и српске музике Влада Дивљан (1958-2015) преминуо је јуче ујутро у Бечу након дуге и тешке болести.

Издавачка кућа "Long play" потврдила је вијест о смрти славног музичара и навела да ће о времену и мјесту сахране накнадно одлучити породица.

У јавности су се почетком године појавиле информације да је славни музичар тешко болестан, али је изгледало да се Дивљан опоравља. Ипак, Дивљан је преминуо јуче у болници у Бечу.

Влада се борио са злоћудном болешћу годинама, а стање се у посљедње вријеме погоршало. Посљедњих мјесеци био је у тешком стању, а лијечио се на инфективном одјељењу бечке болнице АКХ због проблема изазваних због прележане упале трбушне марамице.

Крајем седамдесетих година Дивљан је био члан џез-рок група "Мерлин" и "Звук улице".

Године 1979. са Срђаном Шапером основао је групу "Идоли". Пажњу је привукао већ првом пјесмом - "Ретко те виђам с девојкама". Први албум "Идола" објавио је загребачки "Југотон". Албум "Одбрана и последњи дани" проглашен је најбољом рок плочом издатом у бившој Југославији. Након распада групе "Идоли" наставио је самосталну каријеру.

Влада Дивљан био је један од најутицајнијих музичара са ових простора. Иза себе је оставио супругу и два сина.

Од 1980. до 1984. године био је предводник вокално-инструменталног састава "Идоли". Од 1985. кренуо је са самосталном каријером, у оквиру које је наставио са поп-рок формом, упоредо се бавећи филмском музиком. Од 1991. до 1997. године је живио у Сиднеју, у Аустралији, а од јуна 1999. године живио је и радио у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана