Одлазак Војислава Вујановића

Срна
Одлазак Војислава Вујановића

Сарајево - Познати ликовни, позоришни и књижевни критичар Војислав Вујановић преминуо је у Сарајеву у 81. години.

Вујановић, који је умро у сриједу увече, оставио је снажан печат на стварање, ток и профилисање Међународне ликовне колоније "АРТ симпозијум Јахорина".

- Он је својим критичким освртима и ставовима, али и личним ангажманом, у бројним каталозима и публикацијама знатно допринио афирмацији ликовне умјетности на овим просторима - рекао је оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић.

Додао је да је Вујановић са истинским жаром говорио о љепоти Јахорине, која је представљена на многим сликама, графикама и скулптурама насталим на колонији.

Он је истакао да је Вујановић дао и снажан печат животу, култури и умјетности Срба који живе у Источном Сарајеву и Сарајеву, али и у Републици Српској и ФБиХ.

Директор "Форум театра" из Источног Сарајева Витомир Митрић нагласио је да је Вујановић био један од најбољих пријатеља и сарадника у свим пројектима ове продукције. Нарочито је допринио развоју драмске умјетности и луткарства на подручју Источног Сарајева, посебно у афирмацији Међународног луткарског фестивала "Лут феста".

Војислав Вујановић рођен је у Греди код Градишке 1937. године. Школовао се у Бањалуци, Загребу, Сарајеву и Београду. Дипломирао је оријенталну филологију на Филозофском факултету у Сарајеву. Радио је као новинар у "Ослобођењу", "Вечерњим новинама" и Радио Сарајеву. Био је члан редакције студентског листа "Наши дани", часописа "Позориште", Трећег програма Радио Сарајева и часописа "Стећак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана