Обиљежено 200 година од рођења Његоша

Aгенције
Обиљежено 200 година од рођења Његоша

Нови Сад – У Новом Саду вечерас је одржана свечана сједница Матице српске на којој је обиљежено 200 година од рођења једног од највећих пјесника српског језика митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

У својој бесједи о Његошу, митрополит црногорско-приморски Амфилохије је истакао да је свеукупно дјело великог пјесника и филозофа прожето свјетлошћу.

“Свеукупно Његошево виђење, како творца тако и његове творевине, свих његових свјетова прожето је и испуњено свјетлошћу. Тако виђење код нас, колико ми се чини послије Његоша има још једино наш велики научник Никола Тесла”, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је објаснио да и свеукупно биће и по Тесли има за суштину свјетлост.

“Та свјетлост није обична, материјална и физичка, него свјетлост како то сам Тесла каже, која милује. Велики Тесла међутим не објашњава, ко је тај који милује свјетлошћу. Управо, основна тема жЛуче микрокозмеж, ванвременског Његошевог дјела, је свјетлост, односно њено раздвајање од таме”, навео је митрополит Амфилохије.

Стихове из “Луче микрокозме” и “Шћепана Малог” говорио је драмски умјетник Гојко Шантић.

На свечаној сједници Марији Шимоковић уручена је “Змајева награда” Матице српске за 2012. годину, за збирку пјесама “Чувари привида”.

“Хвала жирију што је поверовао у Чуваре привида, јер сам у њих ставила све своје снове”, рекла је Шимоковићева.

Свечаној сједници Матице српске присуствовали су представници републичке, покрајинске и градске власти.

Матица српска је најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа основана у Пешти 16. фебруара 1826. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана