Novaković ostaje na čelu Narodnog pozorišta RS?

Aleksandra Madžar
Novaković ostaje na čelu Narodnog pozorišta RS?

Banjaluka - Narodno pozorište Republike Srpske uskoro bi trebalo da dobije novog direktora. Po svemu sudeći, trenutni direktor nacionalnog teatra Nenad Novaković mogao bi dobiti još jedan mandat na čelu ove ustanove.

Vlada RS konkurs za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove Narodno pozorište Republike Srpske raspisala je 18. avgusta, a konkurs se zatvara danas. Novaković je za "Glas Srpske" potvrdio da se ponovo prijavio za ovu funkciju i to iz dva razloga.

- Prvi razlog je taj što sam ponosan na ono što je Narodno pozorište RS do sada uradilo i želim da sa takvim radom nastavimo i nadogradimo dosadašnje uspjehe - istakao je Novaković.

Kao drugi razlog naveo je potrebu da bude završena treća faza kulturne diplomatije i tehničkog unapređenja teatra.

- Posebna pažnja u naredne dvije godine trebalo bi da bude posvećena audio-vizuelnoj opremi kako bismo mogli uspješno zaokružiti jednu cjelinu - naglasio je Novaković.

Novaković se pohvalio da je za vrijeme njegovog mandata, od 2011. godine do danas, posjećenost pozorišta porasla za 100 odsto, te da je u posljednje dvije godine kroz teatar prošlo oko 35.000 gledalaca.

- Naš ansambl godišnje odigra više od 200 predstava. Sve to što je do sada postignuto, budući upravnik, ko god da on bude, mora da očuva - kazao je Novaković.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ukazali su da je Narodno pozorište jedna od najznačajnijih republičkih institucija kulture te da je veoma važno da osoba na njenom čelu posjeduje stručne sposobnosti i da uspješno organizuje poslovanje u ovoj instituciji te doprinosi njenom razvoju.

- Posebni uslovi za izbor direktora, propisani konkursom, su osim visoke stručne spreme društvenog smjera, upravo to, stručna sposobnost, ostvareni i dokazani rezultati rada u oblasti kulturnog stvaralaštva, kako u teoriji, tako i u praksi, te sposobnosti da se kreira umjetnički program, organizuje poslovanje i doprinosi razvoju Pozorišta - navode iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana