Непознати животи великих писаца из угла њихових удовица

blic.rs
Непознати животи великих писаца из угла њихових удовица

Писац и новинар Александар Ђуричић у својој новој књизи "Чуваркуће" (Самиздат Б92) открива до сада неиспричане дијелове живота југословенских књижевника из угла њихових удовица, али и најближих пријатеља и сарадника.

Непознати детаљи о Пекићевим годинама у Лондону, Капоровим посљедњим данима, о томе зашто је Милорад Павић три године био болестан послије "Хазардског речника", и мноштво непознатих детаља из живота великана открива нам ова књига.


Како си дошао на идеју да преко удовица дођеш до прича о нашим најзначајнијим књижевницима?

"Нисам имао баш неки тајни план, просто се десило. Заинтригирао ме је чланак у новинама о књизи, па после и књига, коју је објавио сестрић Мике Антића, па сам помислио да би било занимљиво да ипак чујемо сведочења из прве руке, о најзначајнијим југословенским писцима и песницима. Тако сам почео да куцам на врата жена које су живеле са бардовима писане речи, теглиле њихову славу, мрзовољу, боемштину, смејале се и плакале са њима и на крају их испратиле у легенду."

Шта те је прво заинтригирало пре објављивања књиге?

"Мене увек провоцира сочна прича. Помисао да могу да завирим у интимне одаје људи који су објавили епохална дела српско-хрватско-црногорско-босанко/бошњачке књижевности, ваљда се то тако сада зове, је била окидач. Било је то узбудљиво двогодишње путовање, са повремним паузама да узмем даха и мало вина, у коме се заиста дешавало свашта. Када уђете у нечији живот, и отворите тајне шкриње, важно је да те прокључале емоције буду спаковане на прави начин"

Који од јунака ове књиге је имао најбурнији живот?

"И после свега, не усуђујем се да то мерим. Радије ћу то да препустим читаоцима, нека суде по сопственим укусима. Да су живели бурно јесу, из ове перспективе гледано и раскалашно, умели су да буду богати и када нису имали лове, да одмеравају сујете, мере величину поноса, да буду и љубавници и издајници. Све у свему, баш су готивни."

Шта си сазнао од супруге Мирка Ковача?

"Слободана Матић је први пут проговорила од када су она и Мирко, почетком деведесетих, побегли из национализмом зараженог Београда. Седели смо, у њиховој кући у Ровињу, на веранди, ноћ пошто су је неки Румуни који ординирају Истром опљачкали. Нису узели ни Ковачеве књиге, ни Бобине слике, већ неки накит. Дуго смо разговарали и у његовој радној соби, и у њеном атељеу, у тој кући која изгледа као ’разгледница за срећан живот’. Са зидова нас је проматрао њен портрет Данила Киша са маслачком, по сведочењу Миљенка Јерговића, најбоља Кишова слика. Свашта се ту отворило, али ми некако и сада блинка та епизода када је Киш усред ноћи, бануо у њихов стан у Медаковићу 2, љут и припит, јер га је Ковач описао у роману "Увод у други живот" на начин који му се није допао. То су разрешили већ сутрадан одласком у Нови Сад, на мађарски гулаш, где су углавном ћутали. Доста смо разговарали о Кишу, чије удовице у овој књизи нема, али он се преплиће кроз све приче, као неки тајни сведок."

Шта открива исповијест удовице Антонија Исаковића?

"После вишемесечних преговора, неколико ауторизација и седам сати разговора у стану те ’паметне зграде’ број 19 на Студентском тргу, где су некада живели Антоније Исаковић, Слободан Селенић и Мића Поповић, имао сам осећај да ћу да се онесвестим, чекајући тролу. И сад имам исти осећај док је читам јер боли колико је искрена, колико је Лепосава Миланин била лепа и заводнички дрска и живахна, и тада, годину и по дана пред смрт."

Какве су биле љубавне пустоловине Оскара Давича?

"Мали вам је ово простор за то. Најзначајнији комунистички песник, висок 160 цм, имао је три званичне жене и мноштво љубавница. Кћерку Јану добио је у 68. години. Волео је, пред блиским људима, да се хвали својим љубавним авантурама, па је једном, када је имао седамдесет и нешто, Мирку Ковачу и Кишу, причао о "четири метка за ноћ" са својом младом женом. То је Ковач касније описао у књизи "Писање или носталгија" у тексту "Чувајте ми муда". Али, није он једини, сви ови писци су за живота производили и емитовали страст. Ваљда да би могли касније да је описују или да угасе сопствене немире."

Какво је свједочанство удовице Мике Оклопа, творца култног романа "CA Blues "?

"Нисмо се никада срели, комуницирали смо три месеца мејлом. Искрено, нисам ни знао да је Мика Оклоп имао жену, ово је њено прво појављивање у јавности. За њену причу топло препоручујем марамице. Иначе, осим еротике, у ’Чуваркућама’ има доста и суза", закључује Александар Ђуричић за "Блиц".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана