Nenad Malešević za Glas Srpske: Filmovi crnog talasa kao inspiracija

Mirna Pijetlović
Nenad Malešević za Glas Srpske: Filmovi crnog talasa kao inspiracija

Banjaluka - To što je blisko meni, blisko je filmu, odnosno određenim autorima, filmskim stvaraocima koje volim i cijenim. Od domaćih autora pojedine fotografije imaju veze sa Živojinom Pavlovićem i nekim kultnim filmovima "crnog talasa".

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" akademski slikar Nenad Malešević, čija je izložba "Dokumenti / Uvod u studiju prestajanja" postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

- Širok je dijapazon uticaja na moje stvaranje, ne samo iz filmske, nego i iz slikarske umjetnosti kroz njenu istoriju. Meni je bilo značajno da u motivima, odnosno u situacijama koje snimam, prepoznam potencijal dramske radnje, tako da fotografije svjedoče o tome da će nešto možda biti prisutno na mjestu snimanja u momentu kada završim sa fotografisanjem. Otuda zebnja da će se možda nešto u budućnosti propustiti - istakao je Malešević o svom stvaralaštvu.

Kako je rekao, izložba predstavlja više ciklusa koji su nastajali od 2004. do 2014. godine. Radi se o jednom relativno dugom periodu, pošto su u pitanju raznovrsni motivi, situacije snimanja, odnosno mjesta snimanja.

- Teško da bi motiv mogao biti neka veza među fotografijama, već je više riječ o atmosferi koja povezuje različite situacije, koja bi se mogla okarakterisati kao filmska. Otuda je i veza u prožimanju između pokreta slike i onoga što je trajanje i prestajanje kao odrednica vremena i onoga što je moj interes kao nekoga ko gleda kroz objektiv - pojašnjava Malešević.

Fotografije pretpostavljaju objektivnost, a kako je umjetnik kazao, htio je da naslovom "Dokumenti" naglasi da je ta objektivnost individualna, "odnosno da ono što fotografskim objektivom izdvajamo iz vremenske ili prostorne cjeline, nije korak ka istini, nego korak od istine, odnosno izdvajanje i oduzimanje iz konteksta".

- Po toj logici, svaki dokument, ne samo fotografija, bio bi neka vrsta izdvajanja od istine i od cjeline i to tako da je rezultat blizak onome ko izdvaja, a ne istini. Otuda su ti izdvojeni momenti, u stvari, bliski meni i govore više o meni nego o kontekstu nekog vremena, geografije ili politike - naglasio je Malešević.

Pored Banjaluke, gdje je u Muzeju savremene umjetnosti RS izložba prvi put stavljena u ovaj kontekst prestajanja kao odrednice vremena, odnosno revitalizacije dokumenta kao fragmenta istine, izložba je u segmentima obišla i galerije Crne Gore i Srbije.

Prema njegovim riječima, kroz kino klubove kod nas fotografija kao vid savremene umjetnosti dugo egzistira, kao estetski objekat, a ne samo dokumentaran trag nekog događaja.

Tehnologija

- Treba napraviti razliku između analognog i digitalnog medija, mada u postupku obrade sve te fotografije prolaze kroz određenu softversku korekciju. Danas su kroz tehnologiju objedinjeni mediji videa i fotografije, što pravi drugačije veze nego prije. Po meni je to veoma pozitivno, isključujući mogućnost degradacije ili postizanje kvaliteta. Prije je riječ o promjeni situacije. Slično kao u slikarstvu, kada smo sa slikanja na dasci prešli na drugačiji vid osnove, kao npr. laneno platno. Tako da tehnologija definitivno može da "digne" umjetničku fotografiju na jedan viši nivo - smatra Nenad Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana