Neizmjerna vrijednost Miloša Crnjanskog

Aleksandra Madžar
Neizmjerna vrijednost Miloša Crnjanskog

Srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX vijeka Miloš Crnjanski rođen je 26. oktobra 1893. godine u Beogradu.

Istakao se kao pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom.

Crnjanski je osnovnu školu završio u srpskoj vjeroispovjednoj školi kod učitelja Dušana Berića u Temišvaru. Maturirao je u temišvarskoj gimnaziji kod katoličkih fratara.

Godine 1913. upisao se na studije medicine u Beču koje nikada nije završio. Prvu pjesmu "Sudba" Crnjanski je objavio u somborskom dječijem listu "Golub" 1908. godine, a 1912. u sarajevskoj "Bosanskoj vili" štampana je njegova pjesma "U početku beše sjaj".

U Beogradu se 1919. godine upisao na Univerzitet gdje je studirao književnost i uređivao list "Dan".

I u poeziji i u životu on je živio kao sentimentalni anarhista i umoran defetista koji sa tugom posmatra relikvije svoje mladosti. Osjećao se tada pripadnikom naprednih društvenih snaga i glasno se izjašnjavao za socijalizam, ali njegovo buntovništvo iz tih godina bila je samo "krvava eksplozija" nekog nejasnog društvenog taloga donesenog iz rata. Književno stvaranje Miloša Crnjanskog u tom periodu bilo je krupan doprinos naporu njegove generacije da se nađe nov jezik i izraz za nove teme i sadržaje. Govoreći o literarnom programu svoje pjesničke generacije, potpuno novim stihom i sa puno emocionalne gorčine, on je tada kazivao svoj bunt, opjevao besmislenost rata, jetko negirao vidovdanske mitove i sarkastično ismijavao zabludu o "zlatnom vijeku" koji je obećavan čovječanstvu. Snagom svoje sugestivne pjesničke riječi on je mnoge vrijednosti građanske ideologije pretvarao u ruševine, ali na tim ruševinama nije mogao, niti umio da vidi i započne novo.

Objavio je veliki broj djela sa raznim temama i sadržajima: "Lirika Itake", "Odabrani stihovi", "Lament nad Beogradom", kao i "Priče o muškom". Najpoznatiji romani su "Dnevnik o Čarnojeviću" , "Seobe", "Roman o Londonu".

Manje su poznata dva predratna romana Miloša Crnjanskog "Kap španske krvi" i "Suzni krokodil". Pored toga, objavio je nekoliko knjiga reportaža i dvije antologije lirike istočnih naroda.

Preminuo je u Beogradu 30. novembra 1977. godine, a sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nagrada

Priznanje koje nosi ime ovog književnika po zavještanju osnivača Zadužbine Miloša Crnjanskog, Vidosave Crnjanski, dodjeljuje se dvogodišnje od 1981. godine. Zadužbina je dobila svoje prostorije 2013. godine. Nagrada se dodjeljuje na dan pjesnikovog rođenja piscu za prvu objavljenu knjigu na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana