Muzika sa odjekom užasa

Mirna Pijetlović
Muzika sa odjekom užasa

Banjaluka - Muzikolog sa Univerziteta u Inzbruku Milijana Pavlović održala je u Banjaluci predavanje na temu "Ženski orkestar u Aušvicu" tokom kojeg je govorila o formiranju ženskog orkestra kao jednog od hirova nacista koji su dostizali neopisive razmjere.

- Aušvic je bio jedinstven i po tome što je jedini od svih nacističkih logora imao i ženski orkestar, kojim je do smrti dirigovala Alma Roze, kćerka Arnolda Rozea, koncertmajstora Bečke filharmonije i Justine Maler, sestre kompozitora Gustava Malera - rekla je Pavlovićeva tokom izlaganja u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci.

Ona je navela da je zadatak tog orkestra, tjeranog da vježba u nehumanim uslovima, bio višestruk - od sviranja marševa prilikom odlaska logoraša na rad do koncerata pred publikom u logoru, pa i na koncertima za pripadnike SS-a.

Kako je istakla Pavlovićeva, u logorima smrti, a posebno u Aušvicu, bila je nevjerovatna koncentracija još nevjerovatnijih likova, sadista pred kojima Fromova "Anatomija ljudske destruktivnosti" skoro da izgleda kao slikovnica, a jedan od njihovih izuma je bio da pronađu zatvorenike koji znaju da sviraju na nekom instrumentu ili da pjevaju, pa bi njihove talente koristili pri svojim hirovima.

- Svakodnevno su ih tjerali da sviraju zatvorenicima koji idu na rad. Jedan od zadataka su bili i "koncerti" na koje bi dolazili nacisti, da se "odmore" nakon "napornog rada" pri selekciji novopridošlih nesrećnika, od kojih je većina uglavnom ubrzo završavala u gasnim komorama - kaže Pavlovićeva i dodaje da su ih svojim "željama" najviše maltretirali monstrumi dr Jozef Mengele, Marija Mendel, Rudolf Hese, Irma Geze.

Oni su znali, kaže Pavlovićeva, čak i usred noći tražiti da čuju koju notu, pa su upadali među članice ženskog orkestra, budili ih i tražili da im "sviraju na uvce".

Aušvic-Birkenau bio je najveći nacistički logor smrti u kojem je pobijeno više od milion ljudi.

Biografija

Milijana Pavlović je muzikolog na postdoktorskim studijima na Odsjeku za muzikologiju Univerziteta u Inzbruku. Doktorirala je 2009. godine na Univerzitetu u Ferari u Italiji. Svoj istraživački fokus usmjerava na ulogu muzike u holokaustu i koncentracionim logorima, te istorijat muzike kao sredstva propagande. Aktivno drži predavanja na navedene teme i objavljuje radove u priznatim međunarodnim stručnim časopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana