Музика са одјеком ужаса

Мирна Пијетловић
Музика са одјеком ужаса

Бањалука - Музиколог са Универзитета у Инзбруку Милијана Павловић одржала је у Бањалуци предавање на тему "Женски оркестар у Аушвицу" током којег је говорила о формирању женског оркестра као једног од хирова нациста који су достизали неописиве размјере.

- Аушвиц је био јединствен и по томе што је једини од свих нацистичких логора имао и женски оркестар, којим је до смрти дириговала Алма Розе, кћерка Арнолда Розеа, концертмајстора Бечке филхармоније и Јустине Малер, сестре композитора Густава Малера - рекла је Павловићева током излагања у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

Она је навела да је задатак тог оркестра, тјераног да вјежба у нехуманим условима, био вишеструк - од свирања маршева приликом одласка логораша на рад до концерата пред публиком у логору, па и на концертима за припаднике СС-а.

Како је истакла Павловићева, у логорима смрти, а посебно у Аушвицу, била је невјероватна концентрација још невјероватнијих ликова, садиста пред којима Фромова "Анатомија људске деструктивности" скоро да изгледа као сликовница, а један од њихових изума је био да пронађу затворенике који знају да свирају на неком инструменту или да пјевају, па би њихове таленте користили при својим хировима.

- Свакодневно су их тјерали да свирају затвореницима који иду на рад. Један од задатака су били и "концерти" на које би долазили нацисти, да се "одморе" након "напорног рада" при селекцији новопридошлих несрећника, од којих је већина углавном убрзо завршавала у гасним коморама - каже Павловићева и додаје да су их својим "жељама" највише малтретирали монструми др Јозеф Менгеле, Марија Мендел, Рудолф Хесе, Ирма Гезе.

Они су знали, каже Павловићева, чак и усред ноћи тражити да чују коју ноту, па су упадали међу чланице женског оркестра, будили их и тражили да им "свирају на увце".

Аушвиц-Биркенау био је највећи нацистички логор смрти у којем је побијено више од милион људи.

Биографија

Милијана Павловић је музиколог на постдокторским студијима на Одсјеку за музикологију Универзитета у Инзбруку. Докторирала је 2009. године на Универзитету у Ферари у Италији. Свој истраживачки фокус усмјерава на улогу музике у холокаусту и концентрационим логорима, те историјат музике као средства пропаганде. Активно држи предавања на наведене теме и објављује радове у признатим међународним стручним часописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана