Muzičko buđenje Kamenog spavača

Aleksandra Glišić
Muzičko buđenje Kamenog spavača

Banjaluka - Da se rasvetljavaju partiture Frederika Šopena pola Evrope bi se diglo na noge. Samo mi ne shvatamo značaj muzičke zaostavštine Vlade S. Miloševića, prvog banjalučkog akademika, koji je bio veoma priznat u svom vremenu.

Mišljenje je ovo predsjednika Muzikološkog društva Republike Srpske prof. mr Saše Pavlovića koji je dva mjeseca sa brojnim muzičarima pripremao koncert "Partiture iz paučine". Koncert, kao i izložba "Život protkan notama - Vlado Milošević" trebalo je sinoć da budu održani u Banskom dvoru kulturnom centru u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića.

- Veoma je važno čuvanje nacionalnog muzičkog blaga. Programom koncertom revitalizujemo deo instrumentalnog opusa Vlade S. Miloševića. U klavirskom opusu oslikan je razvoj stvaranja obrade folklora ovog kompozitora. Takođe, u kamernim delima imamo prisutan folklor na izuzetno visokom umetničkom nivou - objasnio je Pavlović, koji je i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. 

Posebno je interesantna posljednja kompozicija na koncertnom repertoaru, poema za gudački kvartet i recitatora (1968), naslovljena "Kameni spavač". 

- Pošto je sada buđenje proleća, mi sa Akademije umjetnosti budimo i "Kamenog spavača" koji je dugo ležao u Muzeju Republike Srpske i bio u paučini. Zbog toga vraćamo partiture pred domaću, ali i svetsku publiku. Želimo da vratimo ona dela koja su izvodili i veliki ansambli po svetu, a ne samo na prostoru bivše Jugoslavije - priča Pavlović.

Pripreme koncerta bile su dugotrajne i zahtjevne i uključivale su veliki broj muzičara sa banjalučke Akademije umjetnosti.

- Prvo smo morali da pronađemo partiture i napravimo izbor. Svi naši izvođači izvode dela većinom iz rukopisa Vlade S. Miloševića. Trebali smo da prekucamo veći deo nota i da ih pripremimo za izvođenje. Za dvadesetak dana napravićemo studijsko snimanje koje će ostati kao trajni, profesionalni snimak za buduće generacije - ispričao je Pavlović.

Nastaviće i u budućnosti da njeguju muziku najpoznatijeg banjalučkog kompozitora, a planirano je i objavljivanje zbirke kompozicija sa repertoara koncerta "Partiture iz paučine".

Instrumenti

- Pošto koncert predstavlja instrumentalna dela Vlade S. Miloševića, publika na izložbi može da pogleda originalne partiture i instrumente na kojima je stvarao ovaj kompozitor. Autor postavke je kustos etnomuzikolog Sanja Pupac iz Muzeja Republike Srpske, a sa ovom institucijom imamo odličnu saradnju - kaže Saša Pavlović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana