Музичко буђење Каменог спавача

Александра Глишић
Музичко буђење Каменог спавача

Бањалука - Да се расветљавају партитуре Фредерика Шопена пола Европе би се дигло на ноге. Само ми не схватамо значај музичке заоставштине Владе С. Милошевића, првог бањалучког академика, који је био веома признат у свом времену.

Мишљење је ово предсједника Музиколошког друштва Републике Српске проф. мр Саше Павловића који је два мјесеца са бројним музичарима припремао концерт "Партитуре из паучине". Концерт, као и изложба "Живот проткан нотама - Владо Милошевић" требало је синоћ да буду одржани у Банском двору културном центру у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића.

- Веома је важно чување националног музичког блага. Програмом концертом ревитализујемо део инструменталног опуса Владе С. Милошевића. У клавирском опусу осликан је развој стварања обраде фолклора овог композитора. Такође, у камерним делима имамо присутан фолклор на изузетно високом уметничком нивоу - објаснио је Павловић, који је и професор на Академији умјетности у Бањалуци. 

Посебно је интересантна посљедња композиција на концертном репертоару, поема за гудачки квартет и рецитатора (1968), насловљена "Камени спавач". 

- Пошто је сада буђење пролећа, ми са Академије умјетности будимо и "Каменог спавача" који је дуго лежао у Музеју Републике Српске и био у паучини. Због тога враћамо партитуре пред домаћу, али и светску публику. Желимо да вратимо она дела која су изводили и велики ансамбли по свету, а не само на простору бивше Југославије - прича Павловић.

Припреме концерта биле су дуготрајне и захтјевне и укључивале су велики број музичара са бањалучке Академије умјетности.

- Прво смо морали да пронађемо партитуре и направимо избор. Сви наши извођачи изводе дела већином из рукописа Владе С. Милошевића. Требали смо да прекуцамо већи део нота и да их припремимо за извођење. За двадесетак дана направићемо студијско снимање које ће остати као трајни, професионални снимак за будуће генерације - испричао је Павловић.

Наставиће и у будућности да његују музику најпознатијег бањалучког композитора, а планирано је и објављивање збирке композиција са репертоара концерта "Партитуре из паучине".

Инструменти

- Пошто концерт представља инструментална дела Владе С. Милошевића, публика на изложби може да погледа оригиналне партитуре и инструменте на којима је стварао овај композитор. Аутор поставке је кустос етномузиколог Сања Пупац из Музеја Републике Српске, а са овом институцијом имамо одличну сарадњу - каже Саша Павловић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана